illusztráció illusztráció

Testünk előrejelzése

A frontra érzékenyek körében nem ritkaság, hogy fájdalmaik jelentkezése előrevetíti a kialakulni készülő viharokat.

Az elmúlt években egyre többször hallunk panaszt az időjárásra olyanoktól, akik azelőtt nem voltak érzékenyek a hirtelen változásokra, illetve van, hogy a frontérzékenyek tünetei is hevesebbek lesznek az addig megszokottnál. Ennek oka, hogy mostanában egyre gyakrabban tapasztalható kánikulai idő után hirtelen jött zivatar, vagy hirtelen hőmérséklet csökkenés, vagy fordítva. Ha tudjuk értelmezni testünk jelzéseit, előfordulhat, hogy a vihar közeledtét is előre tudjuk jelezni akár pár órával előtte.

Szakemberek elmondása alapján főleg az ízületi kopásban és az ízületi gyulladásban szenvedőket viseli meg a legjobban a hirtelen bekövetkező légköri változás. Ennek az az oka, hogy a hevesebb eseményeket hirtelen légnyomásváltozás előz meg, s ez érzékennyé teszi az ízületek fájdalomérző receptorait. Ha csökken a légnyomás, a levegőnek valamivel megnő a térfogata, mely nem csak a természetben, az emberi szervezeten belül is tapasztalható, ugyanis ez a térfogatváltozás az, ami nyomást gyakorol az érzékeny, gyulladt területekre.
Az orvosok tapasztalatai azt mutatják, hogy a tünetek kellemetlenebbek, ha a meleg száraz időjárást hűvös, esős, szeles idő váltja fel, illetve ha fordítva történik a tünetek enyhébben jelentkeznek.

A hidegfront közeledésével egyre inkább megnő a hevesebb időjárási jelenségek száma, erősödik a szél. Az ilyen időjárási helyzetek különböző hatásokat gyakorolnak szervezetünkre, melyre mi sokszor kellemetlen reakcióval válaszolunk : emelkedik a vérnyomás, mellkasi fájdalom lép fel; a már azelőtt is beteg embereknél ritkább esetben súlyosabb következményekkel járhat: szívinfarktus, agyvérzés, epilepsziás roham, epegörcs, artériás embólia léphet fel.
Hidegfront elvonulása után sokszor depresszió, fejfájás, migrén és alvászavarok jelentkezik az érzékenyebbeknél.
Sokszor az is előfordul, hogy olyanok is produkálnak tüneteket, akik normál esetben nem érzékenyek a frontokra, csupán a médiában hallanak az esetlegesen fellépő tünetekről, s annak megjelenését veszik észre magukon, ami egyfajta hipochondria.

Aki tudja magáról, hogy érzékeny a közeledő frontra, esetleg műtéti hegesedése, vagy egyéb sérülése van, ügyeljen arra, hogy legalább a front idején ne legyen túlhajszolt, egyen kiegyensúlyozottan, pihenje ki magát, az életmódjába pedig szője bele a rendszeres testmozgást.
Amennyiben fokozottan érezzük a tüneteket egy-egy időjárási esemény alkalmával, érdemes háziorvosunkkal konzultálni.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés