Testünk védelme

| 2009. július 13. 18:42 | Frissítve:
Hőkimerülés, hőpangás, hőguta. Gyakran hallunk róluk, de tudjuk, mik a tüneteik? Néhány jó tanács a megfelelő védekezésért.
Korábbi cikkeinkben is olvashatták, hogy az elkövetkezendő napokban kánikulára készülhetünk, az ország egyes területein extrém erős UV-B sugárzásra kell készülnünk.

A tartósan magas hőmérséklet azonban köztudottan károsan befolyásolja egészségi állapotunkat; elsősorban az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzők szervezetére van rossz hatással.

Az idősek körében a tartósan magas hőmérséklet szív-, érrendszeri panaszokat okozhat, ezek észlelésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. Érzékenyen reagálhatnak a gyógyszereket szedő betegek is. Íme néhány általánosan elfogadott jó tanács:

- Az idősek kánikula idején tartózkodjanak hűvös helyen, kerüljék a szervezetüket terhelő fizikai munkát; zuhanyozzanak naponta többször langyos vízzel!

- Semmiképp sem hagyjunk gyermeket, háziállatot tűző napon álló gépjárműben, hiszen az akár pár perc alatt is 50-60 °C-ra melegedhet fel, a benne ülők hősokkot kapnak!

- Ne hagyjunk a gépkocsiban napsütésnek kitett helyen hajtógázzal működő spray-t és gázöngyújtót, mert ezek tüzet okozhatnak!

- Felhevült testtel ne ugorjunk be a hideg vízbe, ne ússzunk teli hassal vagy ittasan!

- A munkába, vásárlásba indulók mindig gondoskodjanak elegendő folyadékról, napvédő krémek és fejfedő viseléséről, a munkahelyeken próbáljanak megfelelő szellőzést, árnyékot biztosítani!Ha már megtörtént a baj - avagy a hőkimerülés, a hőpangás és a hőguta tünetei

Vízhiányos hőkimerülés: az állapotot leginkább a nagyfokú szomjúságérzés, erőtlenség, gyengeség, bágyadtság jellemzi. A pulzus szaporábbá válik, légszomj, a látással és hallással kapcsolatos problémák alakulnak ki. A bőr száraz, könnyen ráncba emelhető.

Sóhiányos hőkimerülés: ilyenkor az agy mérsékelt duzzadása miatt fejfájás, szédülés, hányinger, hányás jelentkezhet. A beteg ingerlékeny, bágyadt lehet; a pulzus szaporává, szabálytalanná válhat. Kezdetben egyes kis izmok izolált görcse jelentkezik, később nagy terjedelmű, fájdalmas rángások alakulnak ki elsősorban a kezek, a lábak és a hasfal izomzatában.

Hőpangás: nagyfokú izzadás, hányinger, hányás, szapora légzés, szapora pulzus a legjellemzőbb. A beszéd és a járás zavara mellett izomgörcsök is kialakulhatnak.

Hőguta: 3 jellegzetes tünete van. A verejtékezés hiánya, a test maghőmérsékletének progresszív és jelentős emelkedése (39 fok fölé, de elérheti a 41 fokot is), eszméletvesztés. Ezen tünetek kialakulását jelezheti a koncentrálóképesség zavara, enyhe bódulat, majd kifejezett kábultság. A beteg feje fájhat, szédülhet, hányinger és hányás jelentkezhet.

A legfontosabb természetesen ezen betegségek megelőzése, a megfelelő védekezésre történő felkészülés. Ha bárkinél már csak a rosszullét első jelei is jelentkeznek, az igyekezzen hűvösebb helyre, igyon és pihenjen a tünetek enyhüléséig, súlyos esetben pedig mindenképp forduljon orvoshoz!Hőgutagyanús esetben azonnal hívjunk mentőt, mivel a beteg kezelése intenzív osztályos hátteret igényel!


Forrás: webbeteg, antsz, hvg

hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |