illusztráció illusztráció

Tilos tüzet gyújtani négy alföldi vármegyében

Az évszakhoz képest jóval melegebb idő, valamint a csapadékszegény időszak miatt megnőtt a tűzveszély kockázata.

Az elmúlt hetekben az ország nagyobb részén nem esett kiadós eső, a legkevesebb csapadék pedig az Alföldön volt. Emiatt egyre szárazabbá vált a talaj, valamint az aljnövényzet is. Kiszáradt a könnyű holt biomassza az erdőkben, valamint az erdőkkel szomszédos területeken. Az Alföld talaja is szomjazik, valamint az erdőtársulásokban a lehullott nyárfavirágzat is növelheti a tűz terjedésének sebességét. Emiatt már élénk szél esetén is gyorsan terjedű tűz alakulhat ki. A felszíni tűzből akár 15-30 méter lángmagasságú koronatűz is ki tud alakulni. A következő napok időjárása sem hoz olyan mennyiségű csapadékot, ami csökkentené a szárazságot, valamint a tüzek kialakulásának kockázatát. Emiatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)

tűzgyújtási tilalmat rendelt el 4 alföldi vármegyében.

Az érintett vármegyék: Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun vármegye

illusztráció
4 vármegyében érvényes a tűzgyújtási tilalom | Térkép forrása: Nébih

Nébih felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

Ne dobjanak ki cigarettacsikket a gépkocsikból,

mert azoktól hamar lángra kaphat az út menti növényzet. Belterületen is érdemes elkerülni a nagy lángmagasságú tüzek gyújtását, mert az égő parazsak több száz méterrel arrébb is képesek tüzet okozni, melyek a füsttel együtt szállnak tovább.

illusztráció
A szárazságtól megrepedt a talaj | Fotó: Lica

A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani

a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is tiltott. A térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeken, valamint a kiépített erdei tűzrakóhelyeken is tilos a tűzrakás. A Nébih felhívja a lakosság figyelmét, hogy a tűzgyújtási tilalom alá eső területeken kiemelten fontos a korlátozó előírások betartása.

Borítókép: Géczi Roland

Időjárással kapcsolatban szívesen várjuk képeiteket, sztorijaitokat.

Szavazás

Nálatok is ki van száradva a talaj?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés