illusztráció illusztráció

Több hullámban érkeznek ma a viharok

És hevesek is lehetnek közöttük, jéggel, felhőszakadással, viharos kifutószéllel.

A meteorológiai tavasz utolsó napján mozgalmasabb időjárást fog produkálni a természet, ugyanis hevesebb viharok kialakulására is számítani kell a pénteki nap folyamán. 

S hogy mi okozza mindezt? A Kárpát-medencét továbbra is labilis, nedves légtömeg tölti ki, de bekavar nekünk még egy délnyugat felől közeledő mediterrán ciklon és a térség fölé húzódó, ún. meleg nedves szállítószalag is, amelyek együtt remek alapokat adnak az itt kialakuló záporoknak, zivataroknak.

WRF modellünk animációja péntekre

A délelőtti órákban délnyugat felől érkező csapadékrendszer áztathatja majd a földeket, mely elsősorban a középső és a keleti, északkeleti részeken okozhat beágyazott zivatarokat, intenzív csapadékkal, kisebb méretű jéggel, viharos széllökésekkel.

A második hullám viszont a hidegfronthoz kapcsolódóan, délután fog érkezni és ekkor várhatóak majd a hevesebb események is, ez csak az esti órákra fog elérni a keleti, északkeleti régiók fölé. Ezeket a viharok akár 80-90 km/órás kifutószél, hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű eső és akár nagyobb méretű, 1-3 centis jég is kísérheti majd. Egyelőre Baranya és Somogy kapott narancssárga figyelmeztést a várható hevesebb események miatt.

Borítókép: Nagy-Kurunczi Rita (Időkép) korábbi felvétele

 

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés