Többnapos havazás jöhet

| 2013. január 9. 15:15 | Frissítve:
Hétfőtől több napon keresztül mediterrán ciklonok alakítják időjárásunkat, nyugaton, északnyugaton vastag hótakaró alakulhat ki.

Friss (szombat 9:15): A legfrissebb előrejelzések szerint hétfőtől akár szombatig mediterrán ciklonok befolyása alatt állhat időjárásunk, így többnapos jelentős csapadék van kilátásban. Halmazállapotát tekintve - bár mediterrán ciklonképződés lévén még mindig jelentős bizonytalanságot hordoz magában a prognózis - jelenleg úgy tűnik, hogy északnyugaton, nyugaton végig havazásra kell készülni, így ott szombatig akár 30-40, sőt még az is elképzelhető, hogy ennél is több centiméter vastag friss hóréteg is kialakulhat. Máshol a kezdeti havazást követően hétfő délután, kedden és még szerdán is vegyes halmazállapotú csapadék - középső tájainkon hó, havas eső, ónos eső, eső egyaránt, keleten és délen inkább havas eső, eső - lehet meghatározó, majd csütörtöktől egyre inkább havazás válthatja fel ezeken a területeken is az addigi folyékony halmazállapotú csapadékot, így a hét végére megvan az esély arra, hogy az egész ország fehérbe öltözzön.

Zord reggel északkeleten (szombat 8:45): Szombat reggelre elsősorban északon, északkeleten igen mélyre, sok helyen -10 fok alá süllyedt a hőmérséklet, Jósvafőn elhelyezett automatánk -16,1 fokos minimum-hőmérsékletet rögzített.

Előzmények

Napok óta egy hétfőn érkező, kiterjedt mediterrán ciklon esélyét pedzegetik az időjárás-előrejelző modellek, melyek bizonyos forgatókönyvek szerint több napon át tartó havazást is hozhatnak.

A legfrissebb prognózisok szerint a vasárnap délután nyugatról érkező csapadék északnyugaton valószínűleg hóban, máshol havas esőben hullhat. Hétfőn jelentős csapadékra számíthatunk, a délről érkező meleg hatására ugyanakkor az ország jelentős részén eső eshet, északnyugaton viszont továbbra is hó, havas eső hullhat. A halmazállapot eloszlása ugyanakkor még kérdéses, kezdvező esetben északnyugaton jelentős hótakaró is kialakulhat, néhány fokos enyhülés esetén viszont az eső elmoshat mindent.

A mediterrán ciklon jellegzetessége, hogy az utolsó pillanatig bizonytalan a benne várható időjárás. Az óramutató járásával ellentétesen forgó légörvény a ciklonmagtól délre párás, enyhe, mediterrán eredetű levegőt hoz magával, míg a magtól északra hideg, sarkvidéki eredetű levegőt "szippant be". A ciklon vonulásának útvonala így kritikus, előbbi esetben több napos esőre, utóbbi esetben több napos havazásra számíthatunk.

Ilyen mediterrán ciklon érkezett tavaly februárban is, melynek magja hazánktól délre vonult át, a megfelelő arányban keveredő meleg, párás és hideg, északi légtömegből a déli határon akkor 40-45 centi hó hullott.

Cikkünket folyamatosan frissítjük a friss előrejelzésekkel.


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |