Tombol a tél Európában

| 2017. január 7. 13:37 | Frissítve:
Európa több országát megbénította a kemény téli időjárás, a hideg, a hó és a szél az úr.

Európa több országában is tombol a kemény tél. Gyors európai körkép következik:

Lengyelországban sajnos emberéleteket is követelt az időjárás. Az elmúlt egy napban több helyen is -20°C alá csökkent a hőmérséklet, de Suwalkiban -27°C, Katowicében pedig -29°C volt a ma hajnali órákban. Lengyelország egész területén elsőfokú, életveszélyt jelző riasztás van érvényben, helyenként -23, -25°C is lehet.

Törökországban hóviharok tombolnak, mely Isztambul közlekedését is megbénította, beleértve a légi és a tengeri forgalmat is. A hétvégén körülbelül 400 repülőjáratot töröltek, illetve törölnek, valamint a város északi részén futó autópálya egy részét is le kellett zárni tömegbaleset miatt. Nem járnak a kompok a város európai és ázsiai része között. Az előrejelzések szerint Isztambulban akár 20 cm hó is hullhat.

Románia keleti részén több, mint 100 település maradt áram nélkül a péntek reggel óta tartó hóviharok miatt, vezetékek szakadtak le, villanypóznák dőltek ki a 70-80 km/h-s szélben. A fővárostól keletre található hét megyében vörös riasztás van érvényben, de nagyon sok más megyében is érvényben van figyelmeztetés a hófúvások miatt. Dobrudzsában minden út járhatatlan, leállt a közúti és a vasúti közlekedés. Az ország összes tengeri kikötőjét lezárták. Katonák és speciális járművek segítik a katasztrófavédelem munkáját.

Stec Krisztián fotója Munkácsról, köszönjük!

Bulgária északkeleti részén több száz településen nincs áram, a szél pedig méteres hótorlaszokat emelt Rusze, Szilisztra, Sumen, Razgrad és Targoviste településeknél. Várnában zárva van a tengeri kikötő és a repülőtér is. Több közúton is 40 km/h-s sebességkorlátozást vezettek be, de felszólították a lakosságot, hogy aki teheti, maradjon otthon. A következő napokban -20°C-os hidegre kell számítani az országban.

A sielok.hu információi szerint Chopok síterepén péntek délután -27,3°C-ot mutattak csak a hőmérők, ezzel megdőlt a napi hidegrekord, de 30 éve nem volt példa, hogy ennyire hideg legyen az állomáson. Csütörtökön a Lomnici-csúcson -27,9°C-ot regisztráltak, péntek reggel pedig már -28,1°C volt. Skandináviában és Oroszországban mínusz 30-40°C-nál is hidegebbet mértek, Moszkvában pedig -25,6°C-ig süllyedt a hőmérséklet. Ausztriában a Pitztal-gleccseren -25,5°C volt, Svájcban az 1050 méteren található Le Brévine állomáson pedig -29,9°C-ot regisztráltak, bár hozzá kell tenni, hogy mikroklímája miatt ezt a helyet "svájci Szibériának" is nevezik.

Forrás: Hirado.hu, Sielok.hu


hirdetés


Cimkék: , , ,


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |