illusztráció illusztráció

Tornádó pusztított

Hevesen forgó légoszlop okozott károkat az orosz főváros közelében, a lakosoknak mindezt videón is sikerült rögzíteniük.

Szupercellás tornádó pusztított szerdán az orosz főváros, Moszkva szomszédságában. A falfelhőből lenyúló forgószél feltehetőleg nem kis meglepetést okozott a helyi lakosoknak. illusztráció
A romboló erejű forgószél több fát, távvezetéket és óriásplakátot is megrongált. Legalább 25 ember szenvedett kisebb és közepes sérülést, emellett több ezer háztartásban tapasztaltak áramellátási problémákat. Súlyos balesetekről szerencsére nem érkezett jelentés.

Számtalan fénykép készült a károkról, a tornádó nyomvonalában mondhatni kő kövön nem maradt, a kitépett fákon, letépett háztetőkön túl a forgószél két személygépkocsit is egymásra pakolt. A károk alapján a tornádó a Fujita-skála szerinti F3-as erősségűre becsülhető. A benne mért szélsebességekről egyelőre sajnos nem tudunk pontos információval szolgálni. További károkat okozott a tornádót hordozó szupercellához társuló több centiméteres átmérőjű jégeső, illetve felhőszakadás.

Az itt látható videón szépen figyelemmel követhetők a tornádó életének különböző fázisai.
Először kialakul a jellegzetes fal és tölcsér (lásd lent), majd miután eléri maximális kiterjedését, következik az ún. zsugorodási fázis, amikor a külső nyomás egyre összébb nyomja a tölcsért (a szélerősség itt éri el maximumát), emiatt kötélszerűvé válik, majd végül elszakad vagy visszahúzódik a tölcsért. „Menekülés közben” utóbbit sajnos már nem sikerült rögzítenie a videósnak.
illusztráció


Forrás: livejournal, russiatoday, GIS Meteo General
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés