illusztráció illusztráció

Tornádó testközelből a németországi videókon

Több nyugat-németországi településen is levideózták a pusztító jelenséget. A tornádó jelentős károkat okozott az érintett szakaszon.

Szerdán este F1-es erősségű tornádó alakult ki Németország nyugati részén a holland határhoz közeli településeken. Az országot sújtó erős zivatarok közepette több régióból is tornádógyanús bejeletnés érkezett a lakosságtól. Viersen közelében egy lakott területeken átvonuló tornádóról egészek közeli videókat készítettek. Több felvétel is született a monstrumról, amely óriási károkat hagyott maga után. A tornádó fákat csavart ki a helyéről, járhatatlanná téve az útszakaszokat, a közutakat le kellett zárni, több mint félszáz otthon megsemmisült. 

Lobberichről szinte a tornádó közepét sikerült lencsevégre kapni:

Viersen közelében is született felvétel:

Forrás: Sewere Weather Europe

Extrém mennyiségű csapadék, jégeső és orkán erejű szél kísérte a jelenséget. Radar reflektivitás alapján óránként több száz mm csapadékot ontott magából a vihar, a megfigyelésekhez nyilvántartott skálán majdnem elérte a legerősebb fokozatot.

illusztráció

Forrás: Kachelmannwetter.com

További videók:

Forrás: Sandra Rektor

Forrás: WetterOnline

Idén már ez a 6. tornádó, amit feljegyeztek Németországban. A nyilvántartások szerint évente (májustól szeptemberig) átlagosan 30-60 tornádó szokott kialakulni a német tájakon.

Borítókép: Weer & Radar

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés