Tölcsérek

| 2010. augusztus 26. 15:36 | Frissítve:
Káprázatos felvételek gyűjteménye a forgó tölcsérek variációiról: külföldön és itthon.

Forrás: http://solar.njit.edu/~cdenker/images/dust_devil.jpgAz elmúlt időszakban sokszor volt hangos a média a hazánkban tomboló tornádókról, melyek kialakulásáról korábban már egy részletes cikket is megjelentettünk. Érdemes azonban szót ejteni a portölcsérekről is (boszorkánytölcsérnek, dust devilnek, szép idő forgószélnek szintén szokták ezeket hívni), amelyek átlagos horizontális kiterjedése 0.5 métertől több10 méteres is lehet, s akár 100-200 méteres magasságig is felérhet. A jobb oldali képen szépen látszik, ahogyan a kopár, felhőmentes terület felett is örvénylő mozgásba tud jönni a portölcsér.

Kialakulását az erős besugárzás két dolog válrhatja ki:

- ha a az alsó légrétegek között jelentős szélnyírás van (alul szélcsend, pár száz méteren erős szél): ilyenkor ugyanis a feláramlás létre tud hozni egy vertikális tengelyű örvényt.

- ha a felszín közelében termik képződik, mely alatt alacsonyabb nyomású terület tud kialakulni, így a légnyomás kiegyenlítésének érdekében további meleg levegő áramlik, emiatt pedig szintén létrejöhet alacsonyszintű szélnyírás, ami miatt forgó mozgásba kezdhet a tölcsér.

Ugyanígy megemlíthetjük a trombákat, melyek gyakorlatilag vízfelszín felett kialakuló/áthaladó tornádók, melyek nem port, hanem vizet szippantanak fel, ás attól válinak láthatóvá. 

TŰZ

São Pauloban, Brazília délkeleti részén, a tengerparttól nagyjából 60 km-re fekvő területeken tűz tombolt az elmúlt napokban, az autópályán igyekvőket azonban nem a lángok puszta látványa állította meg, hanem egy sokkal ritkább és szokatlanabb jelenség: a néhény méter magasra felnyúló, táncoló-forgó felhőtölcsér. 

 

VÍZ

A Fekete-tenger keleti partján fekvő Novorossiysk városából szintén az elmúlt héten készültek a következő, szinte hihetetlen felvételek: a tankhajók között több forgó víztölcsér is tombolt. A képeket elnézve az emberek többsége egyből rávágná, hogy kamu, azonban a csatolt videó feltehetőleg minden hitetlenkedőt meggyőz.

 

 

LEVEGŐ

Végül két magyarországi esetet hagytunk: nemrég érkezett szerkesztőségünkbe még egy korábbi portölcsér felvétel: Deák Péter még 2008. május 19-én, a Szeged-Budapest Intercityről valahol Kecskemét és Kiskunfélegyháza között fotózta le a jelenséget. Itt is látszik, hogy az égen nyoma sincs zivatarfelhőknek, mindössze apró gomolyok zavarják a napsütést.

 

Végül: újabb tornádó pusztított az Őrségben? 

A Független Hírügynökség szerint több mint 4000 köbméter fa pusztult el az Őrségben, a szentgyörgyvölgyi szálalóerdőben. A fákat valószínűleg egy tornádó döntötte ki, a szakemberek hétfőn járták be az erdőt, a kidőlt fákat minél hamarabb szeretnék kitermelni.
"A forgószél nemcsak a vékonyabb gyertyánokat és fenyveseket döntötte ki, hanem a bükk- és tölgyfákat sem kímélte" – mondta el Bodor György, a Zalaerdő Zrt. erdőgazdálkodási osztályvezetője. 

Amennyiben bárkinek vannak információi, képei az eseményről, kérjük juttassa el hozzánk! Köszönjük! Köszönjük továbbá Deák Péternek, Mészáros Pálnak és Földvári Zsoltnak, hogy szerkesztőségünk figyelmét felhívták a linkekre, képekre! Ha bárki rendelkezik hasonló felvételekkel, örömmel várjuk!


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |