Tornádó alakult ki Németországban és Olaszországban

| 2020. augusztus 18. 12:49 | Frissítve:
A két nem-mezociklonális tornádóról látványos felvételek készültek.

Németország és Olaszország több pontján is heves zivatarok tombolnak ezekben a napokban. A kiadós felhőszakadással, jégesővel, viharos széllel kísért viharok jelentős károkat okoznak, több várost, települést villámárvízek sújtottak. Mindezek mellett pedig még tornádók is kialakultak, de szerencsére nem okoztak jelentős károkat.

Németországot hétfőn egy masszív összeáramlási (konvergencia) zóna szelte át északnyugat-délkelet irányban. Az erős és tartós konvergencia és a nedves, labilis levegő rendkívül kedvező feltételeket teremtett a nem-mezociklonális tornádók kialakulásához, és Hannovertől délre, Holzminden közelében ez be is következett.

Fotó: Chris Stier

Nem-mezociklonális tornádó Németországban (Fotó: Heike Duhm)

Hétfőn Olaszországban, Ferrara környékén készültek közeli felvételek egy látványos tornádóról. A szintén nem-mezociklonális tornádó az alábbi felvételen csak méterekre haladt el a videó készítőjétől.

Forrás: Massarenti73 denis / Youtube

A nem-mezociklonális tornádók a tornádók gyengébbik típusát képezik. A bennük található szélerősség sok esetben elmarad a szupercellákban kialakuló, mezociklonális tornádókétól. De lakott területekre érve, lokálisan ezek a tornádók is jeletős károkat tudnak okozni. Többségük a Fujita-skálán F0-F1 kategóriában sorolható, vagyis 65-180 km/h erejű szél fúj bennük, de előfordulnak ettől erősebb példányok is. 

 


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |