illusztráció illusztráció

Tovább nőtt a Balaton vízszintje a folyamatos vízleeresztés ellenére

Lassan két hónapja nyitva a Sió-zsilip, mégsem csökken a vízszint. Vajon miért?

Érdekes jelenség figyelhető a Balatonon. Lassan két hónapja, hogy megkezdték a magyar tenger vizének leeresztését, de a vízszint ennek ellenére nem akar csökkenni. 2023. december 27-én 13 órakor nyitották ki a szakemberek a Sió-zsilipet. Másnap reggel a siófoki vízmérce 122 cm-es vízállást mutatott.

Az eltelt közel két hónap alatt viszont nem csökkent a Balaton vízszintje, sőt, még emelkedett is. A Vizugy.hu oldalán megtalálható hivatalos mérések szerint ma, azaz február 21-én 12 órakor a siófoki vízmércénél 129 cm volt a Balaton vízszintje,

tehát összességében a leeresztés megkezdése óta 7 cm-rel magasabb a vízszint.

Ennek egyik legfőbb oka, hogy a környező területek sokáig belvizesek voltak. A vízleeresztés mértéke a Sió-csatornán keresztül a hidrometeorológiai előrejelzések és az érkező csapadék mennyiségének függvényében történik. 

illusztráció
Hattyúk szelik a Balaton vizét | Fotó: Lőrincz Edit

Kollégánk, Tamási Gábor Balatonfenyvesen járt az elmúlt időszakban, és beszámolója szerint olyan magas a talajvíz, hogy a Balatontól még 200 m-re is kijön a víz a földből, ahogy rálép. Délebbre, ahol a híres tőzegláp van, a csatornák teljesen megteltek vízzel, elmondása szerint nagyon rég látott ilyet. A talajt úgy jellemezte, hogy "nem is föld, hanem inkább egy szivacs". Balatonfenyvesen a partmenti nyaralók vízaknái tele vannak vízzel. A nádasokban olyan helyen is áll a víz, ahol az elmúlt évtizedekben szinte alig.

illusztráció
Áll a víz a balatonfenyvesi nádasban | Fotó: Tamási Gábor

Borítókép: Somogyi László

Időjárással kapcsolatban szívesen várjuk képeiteket, sztorijaitokat képtárunkba.

Szavazás

Nálatok is van belvizes terület?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés