Trópusi ciklonok

| 2008. szeptember 4. 14:48 | Frissítve:
Trópusi ciklon, hurrikán, depresszió, tájfun. A félreértések elkerülése végett a sokféle elnevezés jelentését hivatott tisztázni az alábbi cikk.
A trópusi viharok olyan viharrendszerek, amelyeket zárt felszíni szélkeringéssel rendelkező, alacsony nyomású központ jellemez, és erős szél, zuhogó eső kíséri jelenlétüket. Az északi szélesség 5. és a déli szelesség 5. fokán kívül bárhol előfordulhatnak, de szinte kizárólag a Föld trópusi régióiban alakulnak ki, meleg óceánfelszín felett, és az Északi-féltekén az óramutató járásával ellentétes irányban forognak, a Déli-félgömbön pedig az óramutató járásával megegyező irányban. Maximális szélsebességük alapján három csoportba soroljuk őket:
Trópusi depresszió: 62 km/óra alatti maximális szélsebesség
Trópusi vihar: 62 és 119 km/óra közötti maximális szélsebesség
Trópusi ciklon: 119 km/óra feletti maximális szélsebesség. Egy trópusi ciklon néhány 100 km átmérőjű, közepén a ciklon ún. szeme helyezkedik el, amely néhány 10 km átmérőjű, kevés felhőzettel, kevés csapadékkal és alacsony szélsebességgel. Körülötte a legsűrűbb a felhőzet. A viharrendszer áthelyeződése 18-28 km/órás sebességgel történik, és ahhoz, hogy gyengüljön, felbomoljon a meleg, nedves levegő utánpótlásának csökkenése, és a súrlódás növekedése szükséges, vagyis az, hogy szárazföld fölé kerüljön.
Amint egy ilyen viharrendszer a trópusi ciklon kategóriába esik, az 1-től 5-ig terjedő Saffir-Simpson-féle skála szerint kategorizálják:
1 Gyenge: 119-153 km/óra
2 Mérsékelt: 154-177 km/óra
3 Erős: 178-209 km/óra
4 Igen erős: 210-249 km/óra
5 Pusztító: >250 km/óra

A kategória alapján becsülni tudják a várható károkat, melyeket a ciklon útja során okozhat.
A trópusi ciklonokat a Föld különböző vidékein különböző elnevezéssel illették. Például a Fülöp-szigeteken baguio a neve, a Csendes-óceán déli részénél déltengeri orkánnak hívják, Nyugat-Indiában és az amerikai kontinensen a hurrikán szót használják. Az Indiai-óceán partvidékén egyrészt a mauritiusi orkán, másrészt egyszerűen a ciklon elnevezés dívik. Az ausztrálok a Willy-Willies nevet preferálták, tájfunként pedig a Csendes-óceán északnyugati részén, és a Kínai-tenger térségében emlegetik.
Az atlanti-óceáni hurrikánidőszak június 1-jén kezdődik és november 30-án ér véget. A kelet-csendes-óceáni hurrikánidőszak november 30-ától május 15-éig tart.
Forrás: NOAA

hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Mennyi hó fog esni?

Várható hóvastagság
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2021. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | Adatvédelem | ÁSZF | Elvihető tartalmak |