illusztráció illusztráció

Trópusi ciklonok

Trópusi ciklon, hurrikán, depresszió, tájfun. A félreértések elkerülése végett a sokféle elnevezés jelentését hivatott tisztázni az alábbi cikk.

A trópusi viharok olyan viharrendszerek, amelyeket zárt felszíni szélkeringéssel rendelkező, alacsony nyomású központ jellemez, és erős szél, zuhogó eső kíséri jelenlétüket. Az északi szélesség 5. és a déli szelesség 5. fokán kívül bárhol előfordulhatnak, de szinte kizárólag a Föld trópusi régióiban alakulnak ki, meleg óceánfelszín felett, és az Északi-féltekén az óramutató járásával ellentétes irányban forognak, a Déli-félgömbön pedig az óramutató járásával megegyező irányban. Maximális szélsebességük alapján három csoportba soroljuk őket:
Trópusi depresszió: 62 km/óra alatti maximális szélsebesség
Trópusi vihar: 62 és 119 km/óra közötti maximális szélsebesség
Trópusi ciklon: 119 km/óra feletti maximális szélsebesség. Egy trópusi ciklon néhány 100 km átmérőjű, közepén a ciklon ún. szeme helyezkedik el, amely néhány 10 km átmérőjű, kevés felhőzettel, kevés csapadékkal és alacsony szélsebességgel. Körülötte a legsűrűbb a felhőzet. A viharrendszer áthelyeződése 18-28 km/órás sebességgel történik, és ahhoz, hogy gyengüljön, felbomoljon a meleg, nedves levegő utánpótlásának csökkenése, és a súrlódás növekedése szükséges, vagyis az, hogy szárazföld fölé kerüljön.
Amint egy ilyen viharrendszer a trópusi ciklon kategóriába esik, az 1-től 5-ig terjedő Saffir-Simpson-féle skála szerint kategorizálják:
1 Gyenge: 119-153 km/óra
2 Mérsékelt: 154-177 km/óra
3 Erős: 178-209 km/óra
4 Igen erős: 210-249 km/óra
5 Pusztító: >250 km/óra

A kategória alapján becsülni tudják a várható károkat, melyeket a ciklon útja során okozhat.
A trópusi ciklonokat a Föld különböző vidékein különböző elnevezéssel illették. Például a Fülöp-szigeteken baguio a neve, a Csendes-óceán déli részénél déltengeri orkánnak hívják, Nyugat-Indiában és az amerikai kontinensen a hurrikán szót használják. Az Indiai-óceán partvidékén egyrészt a mauritiusi orkán, másrészt egyszerűen a ciklon elnevezés dívik. Az ausztrálok a Willy-Willies nevet preferálták, tájfunként pedig a Csendes-óceán északnyugati részén, és a Kínai-tenger térségében emlegetik.
Az atlanti-óceáni hurrikánidőszak június 1-jén kezdődik és november 30-án ér véget. A kelet-csendes-óceáni hurrikánidőszak november 30-ától május 15-éig tart.
Forrás: NOAA
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés