Tuba alakult ki a száraz időben

| 2019. június 10. 8:08 | Frissítve:
Bár csapadékmentesen telt a vasárnap, a megfelelő légköri feltételeknek köszönhetően többfelé felhőtölcsér ereszkedett alá.

Megszokhattuk, hogy tubák legtöbbször zivataros időben képződnek, zivatarfelhőből nyúlnak alá, esetleg tornádóként érik el a földet. A két dolog azonban nem minden esetben jár együtt, nem törvényszerű, hogy zivatarok jelenlétére is szükség legyen a felhőtölcsérek kialakulásához. Vasárnap erre mutatkozott példa, amikor is a csapadékmentes idő ellenére, szemfüles észlelőinknek köszönhetően, két tubáról érkeztek különféle felvételek képtárunkba.

A jelenség magyarázata, hogy bár a száraz légkörnek köszönhetően konvektív csapadék nem alakult ki, a légköri feltételek adottak voltak a felhőtölcsérek képződéséhez. A kellő mértékű szélnyírás jelenléte mellett az erős felmelegedés erős feláramlást generált, ehhez pedig az ország középső tájain az áramlást tekintve ún. összeáramlási zóna is társult, mely nem csak a gomolyfelhő-képződésnek biztosított táptalajt (lásd a műholdképen), hanem kedvezett a cikkünk témáját képző tubák kialakulásának is.

Műholdképünk vasárnap délutánról

Az első felvételeket Kiskunhalasról kaptuk:

Kiskunhalas (Mig Tibi)

Kiskunhalas (Weatherman98)

Szintén a műholdfelvétel ábrázolta gomolyfelhős, középső területről érkeztek egy további tubáról készült fotók. A felhőtölcsér Rácalmás és Perkáta térségéből is látszódott.

Rácalmás (Steeee)

Perkáta (Balás Benedek)

"Ma napközben, a jelentős labilitás mellett, igen száraz volt a levegő. Azonban egy északnyugat délkelet tengely mentén, a középső országrészben, egy konvergencia (összeáramlási) vonal mentén erőteljes gomolyfelhő képződés volt megfigyelhető. 
A délután második felében, picit több nedvesség állt rendelkezésre, így tartósabban meg tudtak maradni a gomolyfelhők. Az egyik Cumulus Congestus alatt, 22 percig, egy nem mezociklonális tuba volt megfigyelhető Perkáta felett. Hosszú élete során, többször is "lenyúlt", azonban a talajon felkavarodó pornak, esetleg törmeléknek nyoma nem volt.
" - számolt be a jelenségről Tündi és Peti, akiket tapasztalt viharvadász révén ezúttal otthon lepett meg a szemrevaló képződmény.

Perkáta (Tündi & Peti Storm Chasers)


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |