illusztráció illusztráció

Tuba Sárbogárdon?

Érdekes képek jutottak el az Időkép szerkesztőségébe, amelyeken tubának tűnő képződmény látható.

A mellékelt képeket a Trafic Trans Kft.-nek, illetve Lengyel Istvánnak és családjának köszönhetjük, akik a fotókat a hozzánk eljuttatott közlemény szerint tegnap (szerdán) készítették Sárbogárdon.
A képződmény megjelenését eddig más források nem erősítették meg.

Ha igaz, ez már közel a tizedik, fényképpel is dokumentált tuba idén Hazánkban, ami minden bizonnyal rekordnak számít. Ráadásul ebben az évszakban ez a meteorológiai jelenség merőben szokatlan; ugyanakkor az is igaz, hogy konkrét statisztikák erről nem állnak rendelkezésre.

A nyári szezon soha nem látott számú tuba- és tornádó észlelést hozott; arról azonban, hogy ezek tényleges száma nőtt-e az ubbi években, megoszlanak a vélemények.

Az (erősen vitatott) globális felmelegedés elvben okozhatná a szélsőséges időjárási jelenségek elszaporodását; mások viszont úgy gondolják, hogy egyszerűen csak egyre több magánembernél van digitális fényképező, vagy fényképezővel ellátott mobil telefon, és emiatt látunk több "tárgyi bizonyítékot".

Talán mindkettő egyszerre igaz; az Internet, a digitális fényképezés és a fejlett kommunikációs technológia terjedése önmagában is helyi legendából konkrét ténnyé képes változtatni a szóbeszédeket.
Ugyanakkor az is tény, hogy az Időkép stábja maga is igen különleges eseményeknek volt szemtanúja Somogy megyében, amelyet korábban soha nem láttunk.

Várjuk olvasóink véleményét azzal kapcsolatban, hogy vajon melyik tényező az erősebb - a változó éghajlat, vagy a technikai lehtőségek terjedése (az extrém légköri jelenségek kapcsán).

Óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy vajon miért nem készült még hazánkban fénykép a legkülönlegeseb, és egyben legmisztikusabb meteorológianak tartott jelenségről, a Gömbvillámról.


Ezzel kapcsolatban is várjuk nézőink, észlelőink véleményét!

Frissítve: Az itt látható képeket Tóth Attila küldte el szerkesztőségünkbe, a tuba tehát Sárbogárd egy másik pontjáról is meg lett örökítve. Köszönjük szépen!

Frissítve:Cikkünk kiegészítésre került Erdélyi Edvárd képeivel, akinek szintén sikerült fotókat készítenie a tubáról. Neki is szeretnénk megköszönni segítségét, hiszen most már bátran kijelenthetjük: hazánkban idén ez a 10., fényképekkel is dokumentált tuba!
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés