illusztráció illusztráció

Tuba vagy tornádó? (képekkel)

Vasárnap kora délután forgószél pusztított a nógrád megyei Ipolytarnócon, mely több házat is megrongált. De vajon leért-e a tölcsér a földig?

Ipolytarnóc neve már többeknek ismerõsen csenghet a majd 2 hónappal ezelõtt ott pusztító jégesõ miatt. Vasárnap délután 13 óra körül a Független Hírügynökség bejelentése szerint forgószél csapott le ugyanitt, mely körülbelül 5 perc alatt 15-20 házat rongált meg, ezen kívül vezetékeket szakított le. A szél erejét jelzi, hogy egy több mint harmincéves diófát csavart ki tövestül, valamint egyes szemtanúk szerint egy szénabálát is felkapott a földrõl.

„Semmi nem jelezte a tornádó érkezését, mindössze hatalmas zúgást hallottunk az Ipoly felett, majd pár percen belül már a templom környékén pusztított a tornádó!” – mondták a falu lakói. Szabó János ezredes, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság parancsnoka a következõt nyilatkozta: „A tornádó alsó része nem ért le a földre, így a pusztítás kisebb erejû volt.”

Tornádóról csak akkor beszélhetünk, ha a tölcsér elérte a földet vagy bár az nem volt látható, a légörvény mégis kárt okozott. A fenti beszámolókból nem derült ki, hogy maga a légörvény vagy csak a hozzá kapcsolódó vihar pusztított, ill. egyértelmû földetérésrõl sem kaptunk még fényképet. Az ESWD szélsõséges idõjárás adatbázisába is csak tubaként került be a jelenség, tehát a helyszíni kárfelmérésig továbbra sem beszélhetünk tornádóról.

Meg nem erõsített források szerint vasárnap délután 140 kilométerrel arrébb, Jászkarajenõtõl délre, is tornádó alakult ki, itt a szemtanú elmondása alapján a tölcsér a földet is elérte. Nem szeretnénk félretájékoztatni senkit, szeretnénk kideríteni, hogy mi is történt valójában.

Ezért megkérjük kedves olvasóinkat, hogy akik felvétellel rendelkeznek az esetrõl, kérjük továbbítsák szerkesztõségünkbe (info kukac idokep pont hu). Köszönjük!

Alább megtekinthetõek a szerkesztõségünkbe már beérkezett felvételek:
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés