illusztráció illusztráció

Tubák hétvégéje

4 nap leforgása alatt 27 darab felhőtölcsérről érkezett jelentés szerkesztőségünkbe. Megbolondult az időjárás?

illusztrációIdőjárási háttér

Magyarország időjárását az elmúlt héten a Közép-Európa felett elhelyezkedő ciklonális mező és a tőlünk délre elhelyezkedő magassági hidegörvény alakította, melynek hatására számos helyen pattantak ki zivatarok. A hevesebb gócokat több városunkban is felhőszakadás, jégeső kísérte, a legnagyobb problémát a legtöbb esetben a hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék okozta: számos esetben kaptunk hírt a hömpölygő víz okozta közlekedési fennakadásokról.

(Bal fent: Dunamocs és jobbra: Nyírábrány) illusztrációÉrdekes felhőtölcsérek

A legnagyobb meglepetést azonban mégis az a tucatnál több felhőtölcsér okozta, amit a 3 nap leforgása alatt lencsevégre kaptak észlelőink. Sokakban felmerült a kérdés, hogy vajon tényleg több a felhőtölcsér, valóban egyre szélsőségesebb időjárásunk?
Az elmúlt években ugyanis számos más extrém esemény is felhívta figyelmünket az éghajlatváltozás kérdésére. A szélsőséges időjárási katasztrófák – gondoljunk csak a rekord-erősségű viharokra, áradásokra, a szárazságra és a hőhullámokra – mind-mind messze mutató következményekkel járnak.

Véleményem szerint azonban igen nagy jelentőség tulajdonítható a technikai fejlődésének, az egyre olcsóbbá, elérhetőbbé váló távérzékelési és kommunikációs rendszereknek, valamint az észlelők évről évre növekvő számának. Egyre több időjárás után érdeklődő személy kap ugyanis fényképezőgépet kezébe, amikor egy vihar közeleg, az elszántabbak akár még kocsiba is pattannak egy-egy viharvadászat alkalmával.

illusztráció 27 tuba 4 nap alatt

A hétvége során a következő településekről érkeztek hozzánk az említett felhőtölcsérekről fotók, videók, melyeket ezúton is szeretnénk megköszönni!
Péntek: Szeged, Jászberény, Nyírábrány, Jászboldogháza, Magyarkanizsa, Baracska, Székesfehérvár
Szombat: Hódmezővásárhely, Tapolca, Békéscsaba
Vasárnap: Mindszent, Érsekkéty (Felvidék); Pécel, Dunamocs, Szentkirályszabadja, Szolnok, Szeged, Gyál, Sellye
Hétfő: Veszprém, Jánosháza, Kecskemét, Ferihegy, Sárpilis, Békéscsaba, Kőszeg, Balatonfűzfő/Papkeszi

A hétvégi eseményekről számos egyéb fénykép tekinthető meg képtárunkban! Köszönjük közreműködésüket!
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés