illusztráció illusztráció

Tűzhányó a víz alatt

A Nápolyi-öbölben található Marsili tűzhányó bármelyik pillanatban kitörhet, ezzel szökőárat okozva Olaszország déli partvidékén.

illusztrációSokakban kelt félelmet ezekben a pillanatokban Európa legnagyobb víz alatti tűzhányója. A Nápolyi-öbölben található, Marsili névre hallgató tűzhűnyó ugyanis bármelyik percben kitörhet, s ezáltal Olaszország déli partvidékén szökőárat idézhet elő - nyilatkozta Enzo Boschi, az olasz Országos Geofizikai és Vulkanológiai Intézet elnöke.

A tűzhányót majd szétveti a magma, miközben "falai" meglehetősen instabilak. Ledőlésük "nagy mennyiségű anyag gyors leomlásával" járna, ami Campania, Calabria és Szicília partjait is elérő, erőteljes árhullámot váltana ki - figyelmeztetett mindenkit Enzo Boschi.

"Ez akár már holnap megtörténhet. Legutóbbi kutatásaink azt mutatják, hogy a vulkán szerkezete nem szilárd, falai törékenyek és a magmakamra nagy kiterjedésű. Mindez aztmondja számunkra, hogy a tűzhányó aktív és bármelyik pillanatban kitörhet" - mondta Boschi. A 70 km hosszú és 30 km széles Marsili 150 km-nyire található Calabria partjaitól. Magassága 3000 m, krátere körülbelül 450 m-re van a tenger szintje alatt - olvashatjuk a Corriere della Sera címet viselő olasz napilapban.

"A falak beomlása több millió köbméter anyag mozgásával járna, ami nagy erejű árhullámot gerjesztene. Az összegyűjtött jelek ugyan pontosak, de előrejelzéseket nem lehet készíteni. A kockázat valós, de nehéz felmérni" - közölte a szakember.

Forrás: Physorg.com

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés