Tűzijáték és Budapest a magasból

| 2016. augusztus 21. 9:46 | Frissítve:
Meteorológiai ballonunknak sikerült elcsípnie néhány látványos robbanást, majd a fővárosról lőtt néhány képet a sztratoszférából.

Mivel szinte teljesen tiszta volt az égbolt, stábunk ismét kamerát rögzített meteorológiai ballonunk fedélzetére, hátha sikerül a főváros felett villódzó színes, ünnepi fényeket lencsevégre kapni. Bár a tűzijátékról rengeteg gyönyörű felvétel készül minden évben, ezek szinte kivétel nélkül a földön felállított állványokon rögzített fényképezők hosszú expozíciós felvételeiből állnak. És hogy miért?

(Jobbra - a felbocsájtás pillanata)

Nos, a legnagyobb probléma, hogy a NASA-t, és a Nemzetközi Űrállomást kivéve még senkinek sem sikerült igazán megoldania a magasban lévő felvevő szinte tökéletesen mozdulatlan stabilizálását, amely a hosszú expozíció elengedhetetlen feltétele (különben bemozdul a kép, és színes csíkokból álló, értelmezhetetlen katyvaszt kapunk).

Az Időképnél már egy ideje kísérletezünk azzal, hogy hogy a légkörben, ballonon repítve miként lehetne ehhez elég nagy stabilitást elérni, és a sztratoszféra felső, (20 km körüli) rétegeire már van egy igen jól teljesítő megoldásunk - erről még részletesen írunk majd a későbbiekben.

Most csak egy kis ízelítő az aug. 20-án eresztett ballon képeiről (itt még nem működött a sztratoszférikus stabilizáló megoldás, ám így is szép és érdekes felvételek születtek) -

Itt még igen alacsonyan van a szonda, Csepel felett emelkedik és közeledik a fővároshoz -

Kicsit magasabban már jól kivehető a Nagykörűt is - 

Most már jól látszik a belváros szerkezete, sőt, a bevezető autópályák is -

A külvárosok is kezdenek kivehetővé válni -

Mindent túlragyog a tűzijáték fénye a Duna felett -

Kék álom - Ez már kb. 10 km magasról nézve -

Ez már a finálé, kb. 15 km magasból -

Vége a tűzijátéknak, de a város fényei tovább ragyognak (15-20 km magasságból)

Most néhány felvétel következik a sztratoszférából, a világűr pereméről. Valószínűleg stábunk hazánkban elsőként készített ilyen részletgazdagságú felvételeket Budapestről ilyen nagy magasságból, 20 és 30 km közöttről éjszaka -

És ez néhány másodperccel a ballon csúcsmagassága előtt -

A felbocsájtáshoz szükséges héliumot a Messer Hungarogáz Kft-nek köszönhetjük.

Érdeklődő nézőnk további fotókat találhatnak a Képtárban itt.

Köszönjük!
Az Időkép stábja


hirdetés


Cimkék:


Kapcsolódó hírek

  • Szilveszter, ahogy észlelőink és kameráink látták Tüzijátékok tették színessé és hangossá a szilveszter éjszakát. Olvasóink és webkameráink felvételein eleveníthetjük fel a szilveszteri hangulatot.
  • Tűzijáték webkameránkon A Hotel Victoria által üzemeltetett, Lánchídra néző webkameránk gyorsított felvétele az augusztus 20-i tűzijátékról.
  • Kánikula vár ránk augusztus 20-án Viharoktól mentes, napos, igazi nyári idő várható államalapításunk ünnepén, a csúcshőmérséklet helyenként a 35 fokot is elérheti.
  • Szilveszter a webkamerákon Tűzijátékok fénye világította be a szilveszter éjszakát, ami a webkamerákon sem maradt észrevétlen. Összeállításunk a legjobb felvételekből.

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |