A szél élőben

| 2010. augusztus 20. 0:16 | Frissítve:
Az Időkép a tűzijáték ideje alatt először teszteli saját fejlesztésű, másodperces felbontású szélmérőjét. Élőben!

A kísérleti eszköz a várnegyedben lévő tetőtéri iroda csúcsán, az Időkép (szintén kísérleti fázisban lévő) villám-lokalizációs hálózatának központi érzékelőjével azonos magasságban található, és ténylegesen másodpercenként frissülő szélirány, ill. szélsebesség, széllökés és irányváltozás-adatok mérésére, valamint továbbítására képes.

A szélmérő - a honlapon technikai okok miatt perceként frissülő - adatsora a fenti dobozban követhető.

Figyelem! A legfrisebb adatokhoz eléréséhez használjuk böngészőnk "Frissítés" opcióját!

Mindez azért rendkívü lényeges, mert a legtöbb időjárás-állomás (WS 2350, WMR-Oregon, stb.) legjobb esetben is csak 8 másodpercenként vesz mintát a pillanatnyi légmozgásból, így a legtöbbször egyszerűen nem észlelik a széllökések kiugróan magas értékeit. Egy erős széllökés általában 3-5 másodpercig tart - így sokszor "láthatatlanok" az időjárás-állomások számára. Ez okozza, hogy számos esetben még a szabványosan - 10 m magasan, szélárnyéktól mentesen - elhelyezett szélmérők is alig-alig tudják érzékelni a tényleges széllökéseket, és az erősségének felét jelzik vissza csupán.

Megjegyzés - Léteznek ugyan ténylegesen másodpec felbontású szélmérők, de ezek általában rendkívül drágák - akár egy időjárás-állomás árának a tízszeresét, vagyis fél-egy millió forintot is elérhetik. A most fejlesztett modul ennél jóval olcsóbb; ha a tesztidőszak sikeres, a termék professzionális felhasználók, vitorlázók, siklóernyősök, sárkány- vagy magánrepülők, házi vagy ipari szélerőművet-, széturbinát telepíteni készülők) számára elérhető árú, IP-szenzorként meg is rendelhető majd webáruházunkban (várhatóan 2011 januárjától).

Egyelőre úgy tűnik, hogy az idei nemzeti ünnepünket megkoronázó tűzijáték során a különösebben kiemelkedő szél-, vagy intenzív zivatar esélye elhanyagolhatóan csekély - mégis, villámlokalizációs hálózatunkkal és szükség esetén radarunkkal és élőben, nyilvánosan jelentkezünk.

Köszönjük!
Az Időkép Csapata


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |