illusztráció illusztráció

Új Balaton térképek

Nyári térképeink közül most a Balaton válik HD felbontásúvá, abból is elsőként szél- és hőtérkép. A 3-dimenziós, animált hullám- és felhőképek hétvégén várhatóak.

A hajózási idény kezdetével az Időkép is készül a nyárra, ezúttal legnagyobb tavunk térképeit frissítjük. A balatoni térképek közül a szél- és hőtérképek HD felbontásan is elérhetőek már, amelyekkel kimondottan a vitorlázóknak és egyéb vizi sportok kedvelőinek szeretnék leginkább örömet okozni.

A part menti sávok rendkívül nagy (kb. 20 méter/pixel) felbontású digitális domborzati modellre épülnek, a távolabbiak NASA radartopográfiai felvételek felhasználásával készültek. A partközeli részek DDM-jét Barton Gábornak köszönhetjük, akinek ezúton is szeretnénk köszönetet mondani.

Ahogy a Magyarországi térképeken, ugyanúgy itt is 3 dimenzióban történik valamennyi interpoláció, figyelembe véve a Balaton-felvidéken található mérőpontjaink magassági adatait is. Ez azt jelenti, hogy pl. a szél, vagy a hőmérséklet szmításakor tekintettel vagyunk arra is, hogy éppen milyen magasan van az adott pont a vízszint fölött, és hogy ennek alapján milyen szélirányhoz, szélerőhöz vagy éppen hőmérséklethez viszonyítható leginkább.

Természetesen a jelenleginél jóval több mérőpont lenne ideális legnagyobb tavunk környezetében, ezért reméljük, hogy a nagyobb felbontás és részletesség (és persze a vizuális élményés információ-gazdagság) miatt miatt sokan kedvet kapnak majd arra, hogy időjárás-állomást telepítsenek a régióban, és a méréseiket megosszák mindannyiunkkal.

Az új, HD szél- és hőtérképet hamarosan követik majd a 3 dimenziós, animált felhő és hullámképek, várhatóan már ezen a hétvégén. Reméljük, tetszést aratnak majd az új, nagy felbontású térképek, és emiatt talán sokan döntenek úgy, hogy saját időjárási automatáikkal csatlakoznak vizualizáiciónkhoz.

2009. április 15.
Nagy Gergely, Nagy Márk, Szente-Varga Bálint
Időkép Project
Címkék
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés