illusztráció illusztráció

Új HD, animált széltérkép

Ismét látványos újítással jelentkezünk, mostantól a széltérkép HD felbontásban élvezehető - de nézhető animálva is.

A széltérkép elsõ verzióját szinte pont 4 éve, 2005 február 25-én publikáltuk, azóta alig változott. Pedig az akkori, 10-15 széladat helyett mostanra 150-200 szerepel a térképen, ahol az irányokat jelzõ nyilak és a számadatok emiatt már-már áttekinthetetlenül összekuszálódtak.

Az új változat
HD felbontásban készül, a normál (840x600-as) verzió pedig animálttá vált. A szél kicsiny, mozgó nyilak formájában halad a térkép felett, az adott régióban jellemzõ légmozgás irányvonalát követve.

A nyilak és az irányvonalak színe és átlátszósága, illetve mozgási sebességük egyaránt aszerint változik, hogy milyen erõs az alapszél az adott hely közelében. A feliratozásnál különválasztottuk a szélirányt, ill. a széllökéseket; az alapszél fehér keretben, lejjebb, míg a széllökés az annak megfelelõ színkitöltésû négyzetben, kicsit feljebb jelenik meg a kérdéses pont mellett. Az animált, közepes felbontású változatban csak a térségi maximumok jelennek meg, hogy elkerüljük a zsúfoltságot. A HD változatban minden pontnál láthatóak ezek az értékek.

A szél nem csak a közlekedés, a szabadtéri sportok, de a megújuló energiák felhasználhatósága miatt is fontos - mint azt korábbi cikkünkben is írtuk, az Idõkép 2009-ben ezekre kiemelt figyelmet fordít. Jó hír, hogy mûszaki vezetõnk, Kiss András segítségével sikerült visszafejteni a TX-20 kanalas szélmérõk belsõ elektronikáját, ami lehetõvé teszi majd azok átalakítását akár 1 mp-es felbontású adatok közvetítésére is. Ha ez sikerül, akkor a jelenleginél sokkal pontosabb képet kaphatunk majd a széllökésekrõl (a normál PC-s feltöltõ 1 percenként, az IP-illesztõ modul 8 mp-enként képes új adatot fogadni). Mivel egy széllökés jellemzõen 3-5 másodpercig tart, szinte semmi esély nincs azt "észrevenni" a PC-s feltöltõvel, de az IP-modullal is csak kb 50 %.

Ebbõl következik, hogy a mostani szélmérõk igencsak alulmérnek: a 2 héttel ezelõtti viharvadászatunkon érzékelt minimum 70-80 km-es lökéseknél 40-50 km/órás adatokat közvetítettek a térségben lévõ automaták. Ezért a fejlesztés elengedhetetlen, de ez észlelõk is segíthetnek: próbáljuk szélmérõinket minél magasabbra, minél kevésbé szélvédett helyre tenni. A szabályos mérési magasság 10 méter, de ha ez nem megoldható, akkor legalább kimagasló helyen, vagy sík terepen, fáktól és falaktól távol próbáljuk elhelyezni.

Reméljük, tetszik az új feljesztés, és a HD, animált térképek jóval áttekinthetõbben ábrázolják majd hazánk szélviszonyait. És persze reméljük, hogy az automaták tulajdonosai is mindent megtesznek majd azért, hogy helyes és valós adatok kerüljenek a térképkre.

Most is várjuk tehát nézõink, észlelõink véleményét, javaslatait és/vagy építõ jellegû kritikáit a megújult HD, animált széltérképpel kapcsolatban.

Budapest, 2009. február 22.
Nagy Gergely, Nagy Márk, Kiss András, Szente-Varga Bálint
Idõkép-ViharVadász Project
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés