illusztráció illusztráció

Új klímavédelmi tervek

A miniállam 2020-ra a város energiaigényének 20%-át megújuló forrásokból szeretné fedezni: 300 hektáros napelemfarm építését tervezik.

"És lőn világosság - napenergiából" - olvashatjuk a Reuters brit hírügynökség tudósításában, amely szerint a Nervi terem 5000 négyzetméter alapterületű tetőzetére szerelt 2400 napelempanel összesen évi 300 megawattóra tiszta energiát termel és 225 tonna szén-dioxid-kibocsátástól kíméli meg a környezetet.

Általános kihallgatást (audiencia generale) XVI. Benedek szerdánként tart a Szent Péter téren, télen és rossz időben pedig a Nervi teremben. A VI. Pál megrendelésére 1971-ben épült, és a tervezőről, Pier Luigi Nervi olasz építészről elnevezett csarnok fűtési, légkondicionáló és világítási rendszerét 1,2 millió eurós befektetéssel újította fel a bonni SolarWorld AG.

A cég tervei között szerepel, hogy hamarosan a pápamobilt is átalakítják majd. Giovanni Lajolo érsek, Vatikánváros Kormányzóságának elnöke elmondta, hogy a Szentszék ennél sokkal ambiciózusabb klímavédelmi terveket is dédelget: 2020-ra a város energiaigényének 20 százalékát megújuló forrásokból akarják fedezni.

"A zöldforradalom része egy naperőmű felépítése Rómától északra, a Vatikáni Rádió átjátszóállomása körüli birtokon. A 300 hektáros területen hatszor annyi villamos energiát lehetne termelni, mint amennyit az állomás fogyaszt" - mondta Pier Carlo Cusianna, a Vatikán karbantartó, technikai szolgálatának vezetője, aki szerint a felesleget be lehetne táplálni az olasz áramhálózatba, és a katolikus világegyház fővárosa így napenergia exportőr lehetne.

Forrás: MTI/greenfo
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés