Új radarunk Pozsony felett

| 2012. október 26. 20:34 | Frissítve:
Mától 8 lokátorunk pásztázza az eget, Északnyugat-Dunántúlt biztosítjuk a TV JOJ televízió tetejéről.

Ironikusnak tűnhet, de nem csak sajtóközleményünk az egyetlen fontos bejelentésünk mára. Az időzítés pikáns véletlen ugyan, ám éppen most, pénteken került telepítésre első, határainkon túl működő lokátorunk. A radar sok-sok egyeztetés és hosszú előkészítés után egy óriási toronydaru segítségével a TV JOJ (Szlovákia második legnézettebb televíziója) székházának tetején "landolt" (és éppen így is néz ki a kupolás szerkezet).

A fejlesztésről a csatorna az esti híradóban be is számolt:

A nemzetközi együttműködés gyümölcsének eredményeképpen a Felvidéket és (a korábban kevésbé jól lefedett) Északnyugat-Dunántúl döntő részét, az Alpokalját és Győr, Sopron környékét láthatjuk majd a legrészletesebben, kihasználva a Pozsony feletti hegyek kiváló domborzati adottságait.

Nem csak a helyszín miatt különleges az új radar. Ez ugyanis az első olyan lokátorunk, mely már nem a jól ismert, "forgó lapát" formájú antennával rendelkezik, hanem az annál nagyságrendekkel érzékenyebb és meteorológiai célokra jóval sokrétűbben alkalmazható parabola sugárzóval. A több mint egy éves fejlesztés eredményeként létrehozott komplex távérzékelési eszköz koncentrált tűsugárnyalábbal pásztázza az eget, így (a kezdődő zivatarok még korábbi észlelése mellett) lehetővé teszi a gyengébb vagy alacsonyabb kiválású csapadék - ideális esetben a havazás, graupel-záporok, és egyéb, téli csapadékfajták - nyomonkövetését is.

Jövőre, a technológia továbbfejlesztésével várhatóan ennél is tovább megyünk és ha terveink sikerrel járnak duál-polarizációs, 3 dimenziós, vertikális letapogatásra képes radarjainkkal bővítjük tovább hálózatunkat.

Jelenleg a radar tesztelése, jelszint beállítása és az interferencia-szűrése zajlik; amint ez a folyamat sikerrel zárul, igyekszünk majd mielőbb megosztani érdeklődő nézőinkkel az első élőképeket is.

A Pozsony feletti lokátor telepítését a TV JOJ televízióval, valamint a MeteoSense, a MeteoPress (az Időkép cseh és szlovák) partnereivel közösen valósítottuk meg, a antenna tervezésében pedig a Grante Zrt. nyújtott segítséget. Köszönjük mindenkinek!

2012. október 26.
Az Időkép Csapata


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |