Újabb esély heves zivatarokra

| 2010. május 11. 18:21 | Frissítve:
Cikkünkből megtudhat néhány érdekességet a zivatarfelhőkről, illetve arról, hogy mit hoz a szerdai nap és mi várható a hétvégén.

Frissítve (13:50):A déli határ felé egy hatalmas zivatarcella közelít, melyet heves villámtevékenység kísér. Érdemes egy pillantást vetni a műholdképre, ahol látszik a több km magasra felnyúló cumulonimbus teteje.

Hazánkat szerdán újra nedves léghullámok érik el, így folyatódik a változékony, záporesőkkel és zivatarokkal tarkított időjárás. A labilitási paraméterek igen jónak ígérkeznek ahhoz, hogy akár intenzívebb cellák is kialakulhassanak. 

A jelenlegi modellfutások szerint helyenként - elsősorban a Dunántúlon, valamint a középső és déli, délkeleti országrészben - akár heves zivatarok is előfordulhatnak, melyeket jégeső, felhőszakadás (akár 25-30 mm-t meghaladó), illetve viharos széllökések is kísérhetnek.

Néhány érdekesség a zivatarfelhőkről:

Forrás: http://www.touringmachine.com/FAAdocs/WindshearAC00-54/Figure03.png- a zivatarfelhők növekedése igen gyors, akár 1000-1500 méter/perc (!) is lehet, élettartamuk pedig legtöbbször még a 30 percet sem haladják meg.

- általános magasságuk Közép-Európában 8-11 km, de akár a 16 km-t is elérhetik; monszun vidékeken viszont 19-20 km-es magasságig is feltörhetnek.

 

Konvektív cellák csoportosítása fejlettségük szerint:

- rövid életű, egyedi cellák (légtömegeb belüli zivatarok): nagy részük konvektív eredetű, általában elszórtan helyezkednek el. Legtöbbször a besugárzástól felhevült földfelszín felett szoktak keletkezni a nappali órákban, ezért hőzivataroknak is szokták őket hívni. Általában csak rövid ideig tartanak és nem terjednek ki nagy területre, és annak a rétegnek a közepes szelével mozognak, amelyekben elhelyezkednek.

Szupercella Pécsett  - multicellás zivatarok: az előbb említett rövid életű cellatípusok csoportosulásaként lehet őket elképzelni. Kialakulásukhoz a környezet közepesen erős vertikális szélnyírására van szükség. A cella alól kifutó hideg levegő a környezet szélnyírása miatt újabb cellákat tud kialakítani, így a rendszer akár órákig is aktív lehet.

- szupercellás zivatarok: nagy vertikális szélnyírás esetén alakulnak ki, a magasban erősebben fújó szél a Cb-ben egyik hatásként növeli a feláramlást, másrészt a szélnyírás az oka annak, hogy zivatartömb forgó mozgást tud végezni.  

Mi várható a folytatásban?

A hét további részében változékony időjárásra számíthatunk. Előreláthatólag a hétvégén egy mediterrán ciklon fogja hazánk időjárását alakítani, melynek két főbb következménye lehet. Egyrészt többfelé hullhat jelentős mennyiségű csapadék, másrészt a mediterrán ciklon hátoldali áramrendszerébe kerülve a Dunántúlon akár viharossá is fokózodhat az északira-északnyugatira forduló szél (bár mint tudjuk, a mediterrán ciklonok gyakran megtréfálják a meteorológusokat is, így érdemes lesz figyelni a friss modelleket). A jövő hét elején hűvösebb légtömegek érik el térségünket, hétfőn hajnalban a fagyzugos helyeken újra 5 fok alá csökkenhet a hőmérséklet.


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |