illusztráció illusztráció

Újabb galaxisról készített fotót a James Webb űrteleszkóp

A Cartwheel /Szekérkerék/ galaxist csodálhatjuk meg a legújabb felvételen.

A NASA James Webb űrteleszkópja ezúttal a Cartwheel (magyarul Szekérkerék) galaxisról készített részletgazdag fotót, új részleteket tárva fel a csillagkeletkezésről és a galaxis központi fekete lyukáról. A fotó hátterében két kisebb társgalaxis és sok más galaxis is megfigyelhető.

A Cartwheel galaxis, amely körülbelül 500 millió fényévnyire található a Szobrász csillagképben, ritka látvány. Megjelenése egy nagy spirálgalaxis és egy kisebb galaxis közötti nagy sebességű ütközés eredménye. Az ütközés leginkább a galaxis alakját és szerkezetét érintette.

illusztráció

Fotó: NASA /James Webb Űrteleszkóp/

A Cartwheel Galaxy két gyűrűt tartalmaz: egy fényes belső gyűrűt és egy környező, színes gyűrűt. Ez a két gyűrű az ütközés középpontjából kifelé tágul, ahogyan a hullámok a tóban, miután egy követ dobtak bele. E sajátosságok miatt a csillagászok ezt „gyűrűs galaxisnak” nevezik, amelyek kevésbé gyakoriak, mint a Tejútrendszerünkhöz hasonló spirálgalaxisok.

A fényes mag hatalmas mennyiségű forró port tartalmaz, a legfényesebb területek pedig óriási, fiatal csillaghalmazok otthonául szolgálnak. A mintegy 440 millió éve kiterjedt külső gyűrűt a csillagkeletkezés és a szupernóvák uralják. Amint ez a gyűrű kitágul, a környező gázokba hat, és beindítja a csillagképződést.

Korábban egyébként a Hubble Űrteleszkóp már vizsgálta a galaxist, de a mostanihoz hasonló részletgazdag fotó eddig még nem készült róla.

Forrás és borítókép: NASA

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés