Újabb tornádó, ezúttal Veszprém mellett

| 2010. május 30. 13:03 | Frissítve:
A hét utolsó napján többfelé fordult elő zivatar, felhőszakadás, jégeső. Pétfürdőn tornádót észleltek.

A kora esti órákban molbali és Ati13 nevű észlelőink kapták lencsevégre a képen látható tornádót, mely a Veszprém megyében található Berhida és Pétfürdő között ért le a földig. Látható, hogy a felhőzet alján a tuba forgása a felszínen is elindította az örvénylő mozgást, melynek következtében a kialakuló jelenség felkavarta a port, ami segítségével láthatóvá vált a tornádó tölcsére.


Köszönjük!

Frissítve(21:40): Az OMSZ Dél-Dunántúlon elsőfokúra, a Dél-Alföldön másodfokúra módosította a riasztást. Az éjszaka folyamán a csapadéksáv fokozatosan halad majd a keleti határszél felé, majd reggeltől nyugat felől egy hidegfront hoz majd lehűlést, és országszerte borongós, sokfelé esős időt.

Frissitve (17:54): Az OMSZ jelzése szerint a Dél-Dunántúlon másodfokú, az ország többi részén mind ultra-rövidtávon, mind éjfélig elsőfokú riasztás érvényes. A továbbra is szüntelenül kialakuló helyi zivatarokat felhőszakadás, és kisebb méretű jégeső is követheti.

A Balatonnál és a Velencei-tónál is másodfokú viharjelzés van érvényben.

Frissítve(16:29): A Dunántúlon továbbra is, szinte tucatszámra pattannak ki a kisebb helyi gócok, melyek többsége északkeleti irányú haladása során meg is erősödik, és jégesőt, felhőszakadást okoz. Vannak olyan térségek, ahol a nap folyamán 4-5 futózápor is előfordult már.

A Dunát nyugat felől átlépő csapadéksáv is halad kelet felé, a Duna-Tisza közén kiterjedtebb csapadékzónát létrehozva.

 

Frissítve (15:15): A Duna vonalát korábban elérő zivatarcellák átléptek a Duna-Tisza közére, így ott sokfelé ezekben a percekben is záporeső, zivatar alakul ki. Az Északi-középhegységben is megerősödtek a korábban ettől nyugatra kialakult zivatarok. Nyugat felől további cellák kialakulására lehet számítani, ugyanis nedvességutánpótlás érkezik.

A képet Maccoyi nevű észlelőnk készítette a Kecskemét közelében lévő celláról.

Frissítve (14:30): A Duna vonala mintha megfogta volna a zivatarcellákat, és feltorlódásra kényszerítette volna őket. Látható, ahogy a fővárostól északra és délre is, szinte a folyam vonalában sorakoznak a cellák A képen Süveg nevű észlelőnk törökbálinti jégesőről készült képe látható. A Dunántúl északi részén továbbra is kisebb, lokális zivatarok alakulnak ki.

Frissítve (13:15): Egy kialakult zivatarcella ezekben a percekben éri el a főváros nyugati, délnyugati részét.

Frissítve (13:00): A jelenlegi radarképen nagyon jól látszik a Dunántúlon kialakuló sok kis cella, melyek egymáshoz közel helyezkednek el, és haladnak északkelet felé.

 A délelőtt folyamán az északnyugati országrészben alakultak ki kisebb zivatarcellák, majd 11 óra után először a Bakony, majd a Balaton térségében alakultak ki lokális, helyi zivatarok. A kialakult cellák folyamatosan haladtak északkelet felé, illetve újabbak is kipattantak a Dunántúl középső, illetve déli tájain is, melyek felhőszakadással, viharos széllökéssel, és munkatársaink tájékoztatása szerint - akik a Balaton déli partján tartózkodnak - jégesővel is együtt jártak.

 A folytatásban az eddigi számítások szerint északnyugaton, és délnyugaton, a főváros környékén, illetve a Dunától keletre is számíthatunk zivatarok kialakulására, melyek felhőszakadással, jégesővel járhatnak.

Várjuk észrevételeiket, fényképeiket, videóikat!


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |