illusztráció illusztráció

Újabb tűzgömbök szelték át az eget

Szombat és vasárnap éjjel a szerencsésebbek ismét felvillanó meteorokat figyelhettek meg az égbolton.

Minden évben az őszi időszakban kb. szeptember közepétől november második feléig a Föld sok kisebb-nagyobb meteorraj pályáját keresztezi. Köztük két ekliptkai rajét is. Az ekliptikai rajok annyiban különböznek a többi meteorrajtól, hogy még azok üstökös vagy kisbolygó pályán szétszóródott anyagdarabkák, addig az ekliptikaiak a naprendszer kialakulásából visszamaradt törmelékek. 

A Tauridák meteorraj, ami valójában két rajból áll, (Északi és Déli Tau) ehhez az ekliptikai csoporthoz tartozik, bár egyes kutatók szerint üstökös eredetűek. Ezen a két Taurida áramlaton halad keresztül a Föld minden ősszel, és átlagosan 3-4 naponta vagy esetenként még ritkábban is, de összetalálkozik nagyobb darabokkal, amik tűzgömbként ragyognak fel. Az idei évben viszont napok óta az átlagosnál jóval több tűzgömb volt látható! Október 30-án kora este, pár órával a Debreceni tűzgömb előtt Szlovéniából, és Olaszországból figyeltek meg, és fotóztak le egy nagyon szép taurida tűzgömböt. 

illusztráció

Marko Korošec fotója Szlovéniából

Rá egy napra, 31-én ismét kora este, megint beragyogta a tájat egy Taurida tűzgömb! Ezúttal Lengyelország felett, de Szlovákiából és még észak Magyarországról is látták jó páran, és szerencsére sok fotó és videó is készült róla.

illusztráció

Kolláth Kornél Hollókői várnál készült fotója a lengyelországi tűzgömbről

Hétfő hajnalban aztán újabb Taurida tűzgömb villant fel, ezúttal a délkeleti égen 0:54:03 UTC-kor. Ezt a tűzgömböt a Soroksári 1-es számú videó meteoros kamera kapta lencsevégre, amint majdnem pontosan a csökkenő holdkorong előtt szétrobban!

illusztráció

Jónás Károly Soroksáron elhelyezett videometeoros kamerája

A hétfő hajnalban felrobbanó Taurida tűzgömböt a Fülöpszállási videó meteoros rendszer is elkapta! Fülöpszállásról nézve már nem a hold előtt robbant mint a Soroksári kameránál, hanem szép sötét égterületen.

illusztráció

Morvai József Fülöpszálláson működő videometeoros kamerája

Címkék
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés