illusztráció illusztráció

Újévkor a Balatonban csobbanhattunk Szigligetnél

Január elsején biztonságos körülmények között lehetett megmártózni a Balatonban Szigligeten.

Január elsején kora délután bárki megmártózhatott a Balatonban Szigligeten, a Községi Strandfürdőn, aki átmegy a helyszínen végzett orvosi vizsgálaton. A vízben állva vízimentők figyelték a megmártózókat, egyúttal azt is jelzik, hogy meddig szabad bemenni a vízbe. A parton pedig mentőkocsiban egészségügyi személyzet biztosított magas szintű ellátást azoknak, akik esetleg ellátásra szorulnak.

illusztráció
Fotó: Fazekashj

Újév napján többfelé szerveznek hasonló fürdőzést, nemcsak Magyarországon, hanem az északi félteke sok fürdőhelyén. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és Önkéntes Tűzoltó Egyesület felhívja a figyelmet arra, hogy csak olyan rendezvényen szabad részt venni, ahol magas szintű egészségügyi ellátást biztosítanak a parton, illetve képzett és gyakorlott vízimentők biztosítják a rendezvényt. Egy izomgörcs is végződhet fulladással még sekély vízben is, ha nincs megfelelően képzett vízimentő a közelben.

Néhány fokos vízben bárki bajba kerülhet, jó egészségi állapotban lévők is, pláne, ha megvárták az éjfélt (vagy a hajnalt) a lefekvéssel, és még alkoholt is fogyasztottak.

Ami az időjárást illeti, a borongós, esős hajnali, reggeli órákat követően délelőtt megszűnik a csapadék, kora délután pedig a felhőzet is elkezd felszakadozni, előbújik majd a nap. A hőmérséklet 8-9 fok körül alakul Szigliget térségében. A tó vize jelenleg 3-4 fokos.

Borítókép: Lőrincz Edit (Balatongyörök)

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés