illusztráció illusztráció

Újra felragyogtak az éjszakai világító felhők hajnalban

Az év eddigi legszebb, legfényesebb éjszakai világító felhőit lehetett megfigyelni kedd hajnalban.

Június vége, július eleje az NLC-k szezonjának legaktívabb időszaka. Általában ilyenkor figyelhetjük meg a legszebb, legfényesebb éjszakai világító felhőket.

Hétfő estére egy hidegfront mögött kitisztult a levegő, így naplementét követően már halványan felcsillantak az éjszakai világító felhők, amit Jónás Károlynak sikerült megörökítenie Soroksárról:

illusztráció

"Kb. 22:25-kor vettem észre nagyon közel az északi horizonthoz. Ekkor még eléggé bizonytalan volt szabad szemmel, de fotón már határozottan NLC kinézete volt! Az idő előrehaladtával, picit fényesedett, picit feljebb kúszott az ében, majd lassacskán elmerült a sötétségbe. (A kép 10db fotó összeragasztásából született.)" - számolt be Károly.

Az igazi műsor azonban hajnalban következett, ekkor már igazán impozáns felhők jelentek meg az északi-északkeleti horizont fölött. Jónás Károly ezúttal sem tétlenkedett, gyönyörű fotókat készített a különleges légköroptikai jelenségről:

illusztráció

illusztráció

illusztráció

illusztráció

Köszönjük a remek felvételeket!

Siófokon található éjjellátó webkameránknak szintén sikerült nyakon csípnie az éjszakai világító felhőket a Balaton fölött:

illusztráció

Alsópetény - Prónay-kilátóban található webklameránk gyorsított felvétele:

Nem mindenhol lehetett azonban ilyen szerencsében részünk, voltak ugyanis olyan helyek az országban, ahol köd, illetve alacsony szintű rétegfelhőzet zavarta a megfigyelést.

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés