illusztráció illusztráció

Javul a szmoghelyzet

Több helyen is csökkent a szálló por koncentrációja, a fővárosban péntek reggeltől újra közlekedhet minden autó.

FRISS: Lefújták a szmogriadó riasztási fokozatát a fővárosban, újra közlekedhet minden autó.

Korábban: A legfrissebb mérési eredmények alapján csütörtökön Mosonmagyaróváron, Sopronban, Szombathelyen, Veszprémben, Várpalotán, Székesfehérváron, Pécsett, valamint az ország keleti felében Hernádszurdokon már

elfogadható a levegőminőség.

Szolnokon, Nyíregyházán, Miskolcon, Putnokon, Kazincbarcikán és Sajószentpéteren viszont továbbra is veszélyes a levegő - olvasható a Híradó oldalán. Szintén hat település - Budapest, Szeged, Debrecen, Oszlár, Vác és Salgótarján - levegőjét csütörtökön is egészségtelennek minősítette az OKK.

illusztráció

Élő szmogtérképünk

Több településen már visszavonták vagy mérsékelték a korábban elrendelt szmogriadót. A Főpolgármesteri Hivatal csütörtökre virradóra azt közölte: Budapesten továbbra is indokolt a magas légszennyezettség miatti riasztási fokozat és az ahhoz tartozó gépjárműforgalmi korlátozások fenntartása.

A Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag elfogadta, hogy szerda délután 4 órától ingyen használhassák a kitiltott autók tulajdonosai a tömegközlekedést, a forgalmi engedély felmutatásával - írja a BKK.

Pécsett vissszavonták a szmogriadót.

Szegeden péntekig ingyenes a helyi tömegközlekedés.

Amíg nem javul a levegő, naponta reggel 6 és este 22 óra között Budapestre

tilos behajtani olyan gépjárművel és motorral,

melynek környezetvédelmi jelölő kódja 4, vagy annál kisebb, ill. ha nem tartalmaz ilyen jelölést (ezt a forgalmi engedély V.9 rovatában tudjuk ellenőrizni). Kivételt csak az M0-s autóút, ill. Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak Budakeszi felé a Szépjuhászné útja, Solymár felé a Nagyrét utca jelent.

A bírság 150 ezer forint.

Amennyiben lehetőségünk van rá, saját autó helyett

válasszuk a tömegközlekedést

és szilárdtüzelés helyett használjuk a gáz- vagy elektromos fűtést. A szmog kétharmada a fa, szén és egyéb anyagok égetéséből származik.

Borítókép: Defji

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés