Ünnepi pezsgés a Balatonon

| 2018. augusztus 21. 5:48 | Frissítve:
Így látta radarunk - Sétahajók, motorcsónakok, repülők, vitorlások ezreinek kavalkádja legnagyobb tavunkon (videóval)

A Kékszalag vitorlásverseny óta talán nem volt még idén ilyen sok vízijármű egyszerre a hosszú hétvégén, nemzeti ünnepünkön a Balatonban. Mivel egy kósza, súroló kis zivatarcellán kívül időjárási szempontból nem volt túl eseménydús augusztus 20-a, úgy döntöttünk, hogy érdekességképpen kipróbáljuk, mit "lát" ebből Siófokon, a Club218 Apartmanszálló tetején elhelyezett radarunk.

Bár az Időkép lokátorai meteorológiai (nem pedig légtérellenőrző) célúak, és nyilván teljesen alkalmatlanok is lennének például sebesen mozgó katonai repülőgépek érzékelésére, azért a hajók "elcsípésére" lehetett némi esélyünk.

A hatósugarat az általánosan használt 200 km-esről extrém kicsire csökkentettük (5, 10 és 20 km-es változatokkal próbálkoztunk), majd kikpacsoltuk a zajszűréseket és a földfelszíni reflexiókat / állócélokat szűrő digitális eljárásainkat és íme - és az eredmény lenyűgözö lett, még számunkra is. Augusztus 20-án reggel 8-tól másnap (azaz ma) hajnalig így rajzott a Balaton -

Bármilyen meglepő is így látni legnagyobb tavunk életét, azért gyorsan hozzátesszük, hogy valójában minden nagyobb balatoni utasszállító hajó kapitánya ugyanezt látja, ha bekapcsolja a fedélzeti radarját - csak mivel a hajó maga is mozog, imbolyog ill. időnként elfordul, így ehhez hasonló, vizuálisan értelmezhető videót azokból nem igazán lehetne összeilleszteni. Ehhez fixen rögített lokátor szükséges.

A felvételt elnézve felmerülhet a kérdés, hogy valójában mit lát(hat), és mit nem egy időjárási radar?

Nos - a gyorsan mozgó, vagy szándékosan csökkentett radarreflektivitású "lopakodó" katonai vadászgépeket, ill. magasan repülő sugárhajtású magángépeket nem, de ezen kívül szinte mindent. Olyasmit is, amire talán kevesen gondolnának.

Láthatjuk például -

- A nagy utasszállító hajókat (ezek lassú haladású, nagy, piros foltokként jelennek meg mostani videónkban)

- A kisebb és közepes vitorlásokat (szintén lassú haladású, sárgászöld színű pöttyök)

- Motorcsónakokat és szárnyashajókat (halványabb, kékeszöld csíkká mosódnak el, amik gyorsan átérnek egyik partról a másikra)

- Sárkány- és sportrepülőgépeket a levegőben (nagyon gyors, de nagyon halvány kék csíkká elmosódva)

- Vízibiciklik, gumimatracok és strandolók tömegeit (ezek már nem különülnek el élesen egymástól, de kékes vibrálást okoznak ott, ahol nagy számban tömörülnek)

- A víztükör hullámzásának és fordozódásának változásait a radarhoz viszonylag közel (kék és zöld "hullámok", nagyobb területre kiterjedően)

Néhány hajó - mint például a BAHART menetrend szerinti hajói viszonylag könnyen beazonosíthatók (ezek közül a Füred katamarán, a Fonyód hajó és a Siófok katamarán fedélzetén működik élő kameránk és GPS nyomkövetőnk is a Balatoni Hajózási Zrt.-nek és a Smartwifi szolgáltatást nyújtó Incom Technologies-nek köszönhetően). Minden más, mozgó vagy lehorgonyzott "pötty" a víztükrön vagy levegőben számunkra csupa talány, és ez így is van jól. ;)

Ezeken kívül ezen a videón ugyan nem látszik, de láthatók lennének például

- Nagyobb madárrajok, vonulások (ezt a tengeri halászok rendszeresen ki is használják; ahol ugyanis nagy madárrajt lát a lokátor, ott feltételezhetően nagy halrajokra/fogásra is lehet számítani)

- Különleges események, mint pl. nagyobb hullócsillagok reflektív "nyomai" az égen, esetleg vulkánkitöréskor hamufelhők (a tűzijáték hasonló hatásai is jól kivehetők videónk esti részében!)

- Tengeralattjárók, léghajók, jéghegyek, Ufók, gömbvillámok, boszorkányok, a Moby Dick / Loch Ness-i szörny balatoni hekk változata, és bármi más, ami visszaveri a meterológiai lokátor hullámait a legcsekélyebb mértékben is ;)

Ismét komolyra fordítva a szót, mielőtt bárkinek eszébe jutna megkérdezni, hogy ha ez ilyen hasznos, akkor miért nem érhető el mindez élőben és nyilvánosan mindig, mindenki számára - nos, az ok nagyon egyszerű; radarjainkat az év 99.9 %-ában időjárási-távérzékelési céljuknak és nézőink ezirányú érdeklődésének megfelelően meteorológiai lokátorként használjuk, maximális hatósugárral, így mi sem rendelkezünk ezzel a képanyaggal. 

Ettől függetlenül, ha valami rendkívül érdekes történik legnagyobb tavunkon, és nincs egyéb, megfigyelésre érdemes meterorológiai jelenség a lokátor kb. 200 km-es hatósugarában, akkor előfordulhat, hogy ismét jelentkezünk majd az év egy-egy napján hasonlóan érdekes videóval.

Ajánljuk még az ünnepi tűzijáték előestéjén készített légifelvételünket is, amelyen az égvilágon semmi különleges nem történik; csupán repülünk az aranyhíd felett a naplementét megelőző percekben Balatonfüred felé -

Aki pedig esetleg lemaradt volna múlt héten a zivatarfelhőbe repülésünk legszebb pillanatairól -

Aki pedig újranézné a kánikula csúcsán a több tízezernyi fürdőző színes kavalkádjának légifelvételét -

Reméljük, mindenki számára kellemesen telt a hosszú hétvége, használjuk ki a nyár utolsó pillanatait!

2018. augusztus 20.
Az Időkép stábja


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |