illusztráció illusztráció

Ünnepi pezsgés a Balatonon

Így látta radarunk - sétahajók, motorcsónakok, repülők, vitorlások ezreinek kavalkádja legnagyobb tavunkon (videóval).

Frisssítve - 2021. július 22. (53. Kékszalag)

Ismét látványosat ment a magyar tenger víziforgalma tegnap, július 22-én, amikor az 53. Kékszalag résztvevői kifutottak a rajtvonalról, és néha összekeveredtek a jellemzően sűrű nyári hajóforgalommal. De a videókon nem csak a hajók, hanem egyéb érdekes természeti jelenségek is megfigyelhetők - például, amikor estefelé végre elkezdett feltámadni a szél, akkor a Balaton addig sima víztükre fodrozódni kezdett, helyenként "behullámzott" - ez pedig a radaron kékes, reflektív "foltokként" jelenik meg, és éppen ezt kihasználva tudott a több száz, a közel tökéletes, korábbi szélcsendben megrekedt hajó végre tovább indulni a Tihanyi-szoros felé, hatalmas, összatartó pöttyök izgága halmazaként sűrűsödve Zamárdi közelében. (Felvételünk utolsó másodpercein igazán látványos a jelenség).

Korábban (2018. augusztus 20.)

A Kékszalag vitorlásverseny óta talán nem volt még idén ilyen sok vízijármű egyszerre a hosszú hétvégén, nemzeti ünnepünkön a Balatonban. Mivel egy kósza, súroló kis zivatarcellán kívül időjárási szempontból nem volt túl eseménydús augusztus 20-a, úgy döntöttünk, hogy érdekességképpen kipróbáljuk, mit "lát" ebből Siófokon, a Club218 Apartmanszálló tetején elhelyezett radarunk.

Bár az Időkép lokátorai meteorológiai (nem pedig légtérellenőrző) célúak, és nyilván teljesen alkalmatlanok is lennének például sebesen mozgó katonai repülőgépek érzékelésére, azért a hajók "elcsípésére" lehetett némi esélyünk.

A hatósugarat az általánosan használt 200 km-esről extrém kicsire csökkentettük (5, 10 és 20 km-es változatokkal próbálkoztunk), majd kikpacsoltuk a zajszűréseket és a földfelszíni reflexiókat / állócélokat szűrő digitális eljárásainkat és íme - és az eredmény lenyűgözö lett, még számunkra is. Augusztus 20-án reggel 8-tól másnap (azaz ma) hajnalig így rajzott a Balaton -

Bármilyen meglepő is így látni legnagyobb tavunk életét, azért gyorsan hozzátesszük, hogy valójában minden nagyobb balatoni utasszállító hajó kapitánya ugyanezt látja, ha bekapcsolja a fedélzeti radarját - csak mivel a hajó maga is mozog, imbolyog ill. időnként elfordul, így ehhez hasonló, vizuálisan értelmezhető videót azokból nem igazán lehetne összeilleszteni. Ehhez fixen rögített lokátor szükséges.

A felvételt elnézve felmerülhet a kérdés, hogy valójában mit lát(hat), és mit nem egy időjárási radar?

Nos - a gyorsan mozgó, vagy szándékosan csökkentett radarreflektivitású "lopakodó" katonai vadászgépeket, ill. magasan repülő sugárhajtású magángépeket nem, de ezen kívül szinte mindent. Olyasmit is, amire talán kevesen gondolnának.

Láthatjuk például -

- A nagy utasszállító hajókat (ezek lassú haladású, nagy, piros foltokként jelennek meg mostani videónkban)

- A kisebb és közepes vitorlásokat (szintén lassú haladású, sárgászöld színű pöttyök)

- Motorcsónakokat és szárnyashajókat (halványabb, kékeszöld csíkká mosódnak el, amik gyorsan átérnek egyik partról a másikra)

- Sárkány- és sportrepülőgépeket a levegőben (nagyon gyors, de nagyon halvány kék csíkká elmosódva)

- Vízibiciklik, gumimatracok és strandolók tömegeit (ezek már nem különülnek el élesen egymástól, de kékes vibrálást okoznak ott, ahol nagy számban tömörülnek)

- A víztükör hullámzásának és fordozódásának változásait a radarhoz viszonylag közel (kék és zöld "hullámok", nagyobb területre kiterjedően)

Néhány hajó - mint például a BAHART menetrend szerinti hajói viszonylag könnyen beazonosíthatók (ezek közül a Füred katamarán, a Fonyód hajó és a Siófok katamarán fedélzetén működik élő kameránk és GPS nyomkövetőnk is a Balatoni Hajózási Zrt.-nek és a Smartwifi szolgáltatást nyújtó Incom Technologies-nek köszönhetően). Minden más, mozgó vagy lehorgonyzott "pötty" a víztükrön vagy levegőben számunkra csupa talány, és ez így is van jól. ;)

Ezeken kívül ezen a videón ugyan nem látszik, de láthatók lennének például

- Nagyobb madárrajok, vonulások (ezt a tengeri halászok rendszeresen ki is használják; ahol ugyanis nagy madárrajt lát a lokátor, ott feltételezhetően nagy halrajokra/fogásra is lehet számítani)

- Különleges események, mint pl. nagyobb hullócsillagok reflektív "nyomai" az égen, esetleg vulkánkitöréskor hamufelhők (a tűzijáték hasonló hatásai is jól kivehetők videónk esti részében!)

- Tengeralattjárók, léghajók, jéghegyek, Ufók, gömbvillámok, boszorkányok, a Moby Dick / Loch Ness-i szörny balatoni hekk változata, és bármi más, ami visszaveri a meterológiai lokátor hullámait a legcsekélyebb mértékben is ;)

Ismét komolyra fordítva a szót, mielőtt bárkinek eszébe jutna megkérdezni, hogy ha ez ilyen hasznos, akkor miért nem érhető el mindez élőben és nyilvánosan mindig, mindenki számára - nos, az ok nagyon egyszerű; radarjainkat az év 99.9 %-ában időjárási-távérzékelési céljuknak és nézőink ezirányú érdeklődésének megfelelően meteorológiai lokátorként használjuk, maximális hatósugárral, így mi sem rendelkezünk ezzel a képanyaggal. 

Ettől függetlenül, ha valami rendkívül érdekes történik legnagyobb tavunkon, és nincs egyéb, megfigyelésre érdemes meterorológiai jelenség a lokátor kb. 200 km-es hatósugarában, akkor előfordulhat, hogy ismét jelentkezünk majd az év egy-egy napján hasonlóan érdekes videóval.

Ajánljuk még az ünnepi tűzijáték előestéjén készített légifelvételünket is, amelyen az égvilágon semmi különleges nem történik; csupán repülünk az aranyhíd felett a naplementét megelőző percekben Balatonfüred felé -

Aki pedig esetleg lemaradt volna múlt héten a zivatarfelhőbe repülésünk legszebb pillanatairól -

Aki pedig újranézné a kánikula csúcsán a több tízezernyi fürdőző színes kavalkádjának légifelvételét -

Reméljük, mindenki számára kellemesen telt a hosszú hétvége, használjuk ki a nyár utolsó pillanatait!

2018. augusztus 20.
Az Időkép stábja

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés