Üzemben a Phoenix mikroszkópja

| 2008. június 14. 22:26 | Frissítve:
Van-e élet a vörös bolygón? Rövid beszámolót olvashatnak a NASA pénteken megtartott sajtótájékoztatójáról.
A Phoenix az eddigi két korábbi mintavételének helyszínét ismét meglátogatta, a minta ismét tartalmazta azt a világos árnyalatú összetevőt, amely a legtöbb szakember szerint vízjég lehet; de sokak szerint elképzelhető, hogy szulfátot találtak. Erre a kérdésre valószínűleg a TEGA mérései fogják megadni a választ - remélhetőleg már a jövő hét elején.

A megfigyelések alapján a szemcsék összetapadása a legkisebb méretskálán is jelentkezik, és elmondható róluk, hogy igen változatosnak tűnnek. Sikerült azonosítani egy kicsit koptatott kinézetű fekete, vulkáni üvegből álló szemcsét, valamint egy zöld és vörös részből összetapadt darabot. Utóbbinál a zöld részt talán a vulkáni eredetű olivinásvány alkotja, míg a vöröses részt sok apró, a felszínen lévő oxidált szemcse halmaza adja.

Elkészítették továbbá az első 3 teljes dimenziós modellt a szondát környező területről, és azonosították a Phoenixnek az ereszkedése közben levált felső részét. A Phoenix ejtőernyője feltehetőleg egy mélyedésben fekszik.

Az eddigi meteorológiai megfigyelések által mért legmagasabb hőmérséklet -26 Celsius-fok, míg a legalacsonyabb -82 Celsius-fok volt. A térségben többnyire 14 kilométer/óra sebességű szeleket figyeltek meg, és a leszállóhelytől néhány száz kilométerre egy porvihart is azonosítottak. Feltehetőleg innen származik az a pormennyiség, amelynek lassú légköri mozgását sikerült lefotózni az égbolton.

Forrás:[origo]

hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |