illusztráció illusztráció

VAHAVA után itt a NÉS

Hazánk újabb lépést tett a klímaváltozás hatásainak mérséklése érdekében.

2008. március 17- én az országgyűléstől is egyhangúlag zöld utat kapott Magyarország Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiája (a továbbiakban: NÉS), amely 2025-ig többek között azokat a feladatokat határozza meg, amelyek az egyre gyorsuló globális felmelegedés lassítási (már régen nem a megállításról van szó - a szerk.) lehetőségeiről szól, illetőleg arról, hogy az elkerülhetetlennek tűnő változásokhoz miként lehet alkalmazkodni.
A jövő nemzedékét érintő kezdeményezés szerint hazánknak kiemelten kell foglalkozni ezzel a problémával, mert a világátlaghoz képest a Kárpát-medencében fokozottabban érezhető a felmelegedés, hatása a természeti fajgazdagságra pedig különösen aggasztó.
Nagyságrendileg a világ átlaghőmérsékletének 1 Celsius-fokos emelkedése Magyarországon 1,5- 2 Celsius-fokos felmelegedést jelent. Egy tanulmány szerint a klímaváltozás biológiai sokszínűségre gyakorolt hatását tekintve Magyarország Európa egyik legsérülékenyebb országa. A környezetvédő szervezetek véleménye szerint a NÉS az elmúlt 17 év egyik legjobb szemléletű környezetpolitikai dokumentuma.
A teljes dokumentáció elolvasható a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium honlapján.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés