Változatos május

| 2013. május 14. 14:46 | Frissítve:
Szerdától ismét visszatérnek a nyárias hőmérsékletek, péntektől azonban újra jöhetnek a zivatarok.

Szerdára fokozatosan elhagyja térségünket az a magassági hidegörvény, mely a keddi esős, záporos időt okozta keleten, ma inkább már csak a Tiszántúlon és északkeleten fogja éreztetni hatását. Egyúttal délire, délnyugatira fordul fölöttünk az áramlás, így felmelegedés kezdődik, visszatér a májusi kora nyár.

A hét harmadik napján elsősorban még keleten, északkeleten kell felhősebb időre számítani, főként a Tiszántúl keleti területein a délelőtti órákban könnyen el is ázhatunk, miközben az ország más tájain már a napsütésé lesz a főszerep. A megélénkülő déli, délkeleti széllel ismét egyre melegebb levegő érkezik térségünkbe, így hazánk nagy részén a hűvös hajnalt követően a délutáni órákban már kellemesen, általában véve 20 és 25 fok között alakul a hőmérséklet, csupán a tartósabban felhős, eleinte még csapadékos keleti, északkelei tájakon maradhat 20 fok alatt.

Csütörtökön tovább melegszik az idő, bár ezzel együtt újra felhők sodródnak fölénk, így nem élvezhetjük maradéktalanul a Nap fényét, estefelé nyugaton, északnyugaton pedig már egy-egy zápor is kialakulhat. Az élénk, északnyugaton erős lökésekkel kísért délkeleti szélben a legtöbb helyen 25 fok köré, illetve kevéssel afölé emelkedik a hőmérséklet.

Pénteken aztán egy nyugat-európai ciklon előoldalán már nedvesebb, labilisabb légtömegek érkeznek fölénk, így bár marad a nyárias hőmérsékletű időjárás, a délutáni óráktól ismét többfelé kialakulhatnak a magasra törő gomolyfelhőkből záporok, zivatarok. Sajnos felhőszakadással, jégesővel, valamint viharos erejű kifutószéllel kísért viharok is újra előfordulhatnak. 

Hét végére előreláthatólag csökken a zivatarok kialakulásának valószínűsége, bár szombatra virradóra még főként keleten, északkeleten számítani lehet rájuk. Mindemellett marad a nyárias hőmérsékletű idő, az élénk, gyakran erős délnyugati szélnek köszönhetően pedig tavainkon - így a Balatonon is - kiválóak lesznek a feltételek szörfözéshez, vitorlázáshoz.

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket itt követhetik nyomon.

A cikkünkben megjelent képek Feleday nevű felhasználónk és Balogh Melinda fotói, melyeket ezúton is köszönünk!


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |