illusztráció illusztráció

Vannak még tartalékai a télnek

Úgy tűnik a jövő héten jelentősen legyengül a zonális szél, ezzel együtt Szibéria fölött hirtelen sztratoszférikus melegedés körvonalazódik.

Igen csak belehúzott a tavasz, nyugaton már a 20 fokot közelíti a hőmérséklet, Szombathely és Szentgotthárd környékén 18-19 fokot mutatnak a hőmérők.

A héten ebben nem is lesz változás, egészen vasárnapig kitart az átlagosnál jóval melegebb tavaszi időjárás.

A hosszabb távú előrejelzések alapján azonban a jövő héttől jelentős változás következhet be a légköri folyamatokban. A numerikus előrejelző modellek egyrészt a zonális, azaz nyugatias szél jelentős gyengülését vetítik előre, emellett hétvégétől Szibéria fölött hirtelen sztratoszférikus melegedés mehet végbe.

illusztráció
Zuhanórepülésbe kezdhet a zonális szél sebessége jövő hét elején  | Forrás: ECMWF
illusztráció
Hirtelen sztratoszférikus melegedés (SSW) jön Szibéria fölött | Forrás: WXCharts

Mindezek együttes hatásaként újra támadásba lendülhet a tél, ugyanis megnyílhat az út az észak-déli irányú légtömegcsere előtt, amellyel a sarkkörökön túl felhalmozódott hideg, fagyos levegő megindulhat az alacsonyabb földrajzi szélességek, így hazánk felé is. Bár még semmi konkrétumot nem lehet kijelenteni, hogy jön-e komolyabb havazás vagy nagyobb fagy a hónap második felében, most úgy tűnik, a jövő hét során lehűlés veheti kezdetét. 

Újabb részletekkel még a hét folyamán jelentkezünk.

Borítókép: Ágics Évi

Szavazás

Szeretnél még hideget és havat?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés