illusztráció illusztráció

Vasárnaptól téli időszámítás

Ma hajnali 3 órakor egy órával vissza kellett állítani az órákat, ezzel kezdetét vette a téli időszámítás.

2014. október 26-án, vasárnap hajnalban 3:00 órakor egy órával vissza kellett állítani az órákat, ezzel kezdetét vette a téli időszámítás, mely egészen 2015. március 29-éig tart. Innentől kezdve egyre jobban tudatosul bennünk, hogy lassan itt a tél. Az őszi óraátállítással térünk vissza a csillagászatilag indokolt időszámításhoz, amitől az órák tavasszal való előreállítása idején térünk el. 

illusztrációEredetileg azért vezették be az óraátállítást, hogy a nappalokat hozzá igazítság a lakosság napi menetrendjéhez. Az 1973-as olajárrobbanást követően 1976-ban Franciaországban vezették be először. Az indoklás nem volt más, mint az, hogy ezzel nagyjából 300 ezer tonna kőolajnak megfelelő energia takarítható meg. Energiatakarékosság céljából vezették be a téli és nyári időszámítási rendszert Magyarországon is 1980-ban. Ma már rendelet szabályozza az időszámítást az Unióban, melyet a tagállamokhoz igazítottak.

Kép forrása: Váci Napló Online

Ma már megoszlanak a vélemények az óraátállítással kapcsolatban, mivel energiafogyasztási szokásaink 1980 óta nagymértékben megváltoztak. Legfrissebb számítások szerint az energiafogyasztás átalakulása miatt már nem lehet az óraátállítással energiát megtakarítani.

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés