Vasárnaptól téli időszámítás

| 2014. október 25. 10:44 | Frissítve:
Ma hajnali 3 órakor egy órával vissza kellett állítani az órákat, ezzel kezdetét vette a téli időszámítás.

2014. október 26-án, vasárnap hajnalban 3:00 órakor egy órával vissza kellett állítani az órákat, ezzel kezdetét vette a téli időszámítás, mely egészen 2015. március 29-éig tart. Innentől kezdve egyre jobban tudatosul bennünk, hogy lassan itt a tél. Az őszi óraátállítással térünk vissza a csillagászatilag indokolt időszámításhoz, amitől az órák tavasszal való előreállítása idején térünk el. 

Eredetileg azért vezették be az óraátállítást, hogy a nappalokat hozzá igazítság a lakosság napi menetrendjéhez. Az 1973-as olajárrobbanást követően 1976-ban Franciaországban vezették be először. Az indoklás nem volt más, mint az, hogy ezzel nagyjából 300 ezer tonna kőolajnak megfelelő energia takarítható meg. Energiatakarékosság céljából vezették be a téli és nyári időszámítási rendszert Magyarországon is 1980-ban. Ma már rendelet szabályozza az időszámítást az Unióban, melyet a tagállamokhoz igazítottak.

Kép forrása: Váci Napló Online

Ma már megoszlanak a vélemények az óraátállítással kapcsolatban, mivel energiafogyasztási szokásaink 1980 óta nagymértékben megváltoztak. Legfrissebb számítások szerint az energiafogyasztás átalakulása miatt már nem lehet az óraátállítással energiát megtakarítani.


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |