illusztráció illusztráció

Hőségriadó!

Hétvégén országszerte kánikula várható, már záporok, zivatarok sem frissítik a hőséget.

Frissítve - Az országos tiszti főorvos péntek-szombat-vasárnapra hőségriadót rendelt el - adta hírül a MTI. A napi középhőmérséklet pénteken elsősorban az Alföldön és a nagyobb városokban, szombaton és vasárnap pedig az ország nagy részén meghaladhatja a 25 Celsius-fokot, ezért másodfokú intézkedést léptetnek életbe. 

Jön a 35 fok

A következő napokban tovább fokozódik a meleg, vasárnap már többfelé 35 fok körüli, helyenként 35 fok feletti értékeket mérhetünk délután. Szinte az egész országban kánikulára van kilátás, valamint hajnalonta is egyre kevésbé fog felfrissülni a levegő, sokfelé mindössze csak 20 fok köré illusztrációcsökken majd a hőmérséklet. Pénteken többfelé, szombaton a keleti tájakon lehet élénk az északias szél, majd vasárnap elsősorban nyugaton, északnyugaton élénkülhet meg a délire forduló szél.

Megszűnik a felfrissülés

A sok napsütés mellett pénteken még az ország több tájegységén növekedhetnek meg erősebben a gomolyfelhők, melyekből elszórtan frissítő záporok, zivatarok kialakulhatnak. Hétvégén már ez sem lesz jellemző igazán, csupán elvétve alakulhat ki egy-egy zápor, esetleg zivatar a sok napsütés mellett. Zivatarok közelében számítani kell még erős, viharos széllökésekre.

Vigyázzunk a napozással

illusztrációAz UV-sugárzás is nagyon erős fokozatot ér majd el a következő napokban. Minden bizonnyal sokan vízparton keresnek majd felfrissülést, de a 11 és 15 óra közötti időszakban kerüljük a direkt napfényt, illetve gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről. Viseljünk szalmakalapot, napszemüveget. Fontos a folyamatos folyadék-utánpótlás is, naponta legalább 3-4 liter alkoholmentes folyadék fogyasztása mindenképp ajánlott.

A jelenlegi számítások szerint hétfőn ismét számítani kell heves zivatarok kialakulására.

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket nyomon követhetik ITT.

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés