Vége a havazásoknak?

| 2009. szeptember 8. 13:11 | Frissítve:
A orosz főváros, Moszkva polgármesterének tervei szerint többé nem kell téli hótorlaszoktól tartaniuk a moszkvai lakosoknak.

MoszkvaOroszország fővárosának nevét meghallva eszünkbe jut a rideg, hosszú tél: Moszkvában a téli hónapok átlaghőmérséklete mindössze a -10 fokot éri el.  Mostantól azonban lehet, hogy a város utcáit sosem fogja többé hóréteg borítani - a Győzelem Napján ugyanis ezüstjodiddal csapatták ki a felhőkből a nedvességet, és Jurij Luzskov, a város polgármestere ezt a téli hónapokban is folytatni kívánja.

Szent Vazul-székesegyház

A módszert már kétszer is alkalmazták - Moszkva napján és a Győzelem napján -, és a polgármester véleménye szerint sok problémától és költségtől mentesítené a várost, ha télen is a mesterséges időjáráscsinálás eszközéhez nyúlnának. További előny lenne, hogy a Moszkva körüli térségben még több hó esne, így javulna a mezőgazdaság hozama.

Roman Vildfand, az orosz meteorológiai intézet igazgatója eredetinek minősítette az ötletet, hiszen a városnak a sok hó tényleg gondot okoz. Hozzátette azonban, hogy a téli felhőoszlatás kérdését a tudósok még nem oldották meg. Eddig csak nyáron követték ezt a gyakorlatot, télen azonban bonyolultabb a feladat: egyrészt a hó lassabban alakul ki az esőnél, másrészt pedig teljesen más a csapadék minősége.

"A reagenseket ki lehet ugyan szórni a téli fellegekre is, de a folyamat bő fél óra múlva folytatódni fog, és a kialakuló csapadék mindenképpen lehullik" - mondta.

Az önkormányzat szerint a felhőoszlatásra ma már ökológiailag tiszta, nem káros anyagokat - ezüstjodidot, esetleg szárazjeget vagy cseppfolyósított nitrogént - használnak, a reagensek kiszórására pedig rendszerint a légierővel szerződnek.

Forrás: Index, MTI


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |