illusztráció illusztráció

Hidegfronttal búcsúzik a nyárias húsvét, keddre visszatér a tavasz

Visszarepít minket a tavaszba a hétfőn érkező hidegfront. Végre csapadék is érkezik.

Hétfő este érkezik meg nyugat felől az a hidegfront, ami véget vet a kora nyárias időnek, és egyúttal ki is pucolja a légkörből a felettünk lévő nagy mennyiségű port.

Napközben a vasárnapi naphoz hasonlóan poros, fátyolos felhőzet szűrheti meg a napsütést, miközben élénk, erős déli szél fog fújni. A hőmérséklet ismét átlépi a 25 fokot sok helyen, sőt délen akár 30 fokot is mérhetünk. A front csapadékrendszere a jelenlegi számítások szerint este 8 és 9 óra körül éri el a Nyugat-Dunántúlt, ahol az eső mellett záporok, néhol zivatarok is kialakulhatnak.

Így jön be a hétfői front WRF modellünk szerint

A front kelet felé halad tovább, így késő este és éjjel egyre több helyen alakulhat ki csapadék. Jelentősebb esőben azonban inkább a Dunántúlon élők bízhatnak: itt kedd reggelig nagy területen hullhat le 15-20, helyenként 25-30 milliméter csapadék. A csapadék kimoshatja a légkörben lévő nagy mennyiségű szaharai port, emiatt

saras eső kialakulására is számítani lehet.

A hidegfront hatására körülbelül 8-10 fokkal esnek vissza a maximumokat. Kedden 11-19 fok közötti értékekre készülhetünk. Ezt követően azonban ismét melegszik majd az idő, és gyorsan visszatérnek a 20 fok körüli értékek.

Borítókép: Kovács Natália

Szavazás

Várod már, hogy visszatérjenek a tavaszi hőmérsékletek vagy maradjon a kora nyár?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés