Véget ért a hetekig tartó aszály

| 2020. június 16. 13:10 | Frissítve:
Június az ország nagy részére meghozta a kiadós csapadékot, heves viharokkal tört ránk a zivatarszezon. A kiszáradt földeknek jól jött az esőzés.

Heteken át tartó aszálytól szenvedtek a mezőgazdasági területek, március közepétől alig hullott csapadék, és a májusi esők is elmaradtak, csupán kisebb körzetekben esett jelentősebb mennyiség. 

Június azonban meghozta a várva várt fordulatot, egyre inkább meleg és nedves légtömegek érkeztek hazánk fölé, megnyíltak az ég csatornái. Az elkésett zivatarszezon is beindult, a viharokat több helyen kísérte özönvízszerű esőzés, de szerencsére tartós, áztató esőből is jutott az ország jelentős részére.

Ha megnézzük az elmúlt 30 nap csapadékösszegét, láthatjuk, hogy a legtöbb helyen 50-100, sőt a délkeleten és északon helyenként 

110-120 mm-nél is több eső hullott.

30 napos csapadékösszeg

Ez már elegendő volt arra, hogy megszűnjön a heteken át tartó kritikus aszályhelyzet, az úgynevezett napi léptékű aszályindex kedd hajnalban így alakult:

Térkép forrása: Országos Meteorológiai Szolgálat

Az előrejelzések szerint az aszály a következő napokban nem tér vissza, szerdán és csütörtökön továbbra is sokfelé várható kiadós zuhé, majd péntektől csökkenhet a csapadékhajlam.

Borítókép: Kocsis Norbert


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |