illusztráció illusztráció

Véget értek az erdő- és bozóttüzek Ausztráliában

Több mint 240 nap után lélegezhet fel teljesen Új-Dél-Wales állam, Ausztrália erdő- és bozóttüzek által leginkább sújtott területe.

Az elmúlt hetekben fokozatosan javult a helyzet Ausztrália erdő- és bozóttüzek által sújtott területein. A leginkább érintett Új-Dél-Wales államban mostanra az összes tűz kialudt, így 

több mint 240 nap után

végre megszűnt a természeti csapás. 

Ausztrália történetének egyik legsúlyosabb erdőtüzében házak ezrei váltak a lángok martalékává, közel egymilliárd állat odaveszett.

illusztráció

Egy korábbi műholdfelvételen az erdő- és bozóttüzek füstje (forrás: NASA)

Az utóbbi időszakban egyre gyakrabban érték el nagy nedvességtartalmú légtömegek a kontinenst, így a felhőszakadással járó zivataroknak nagy szerep jutott a tüzek megfékezésében. Igaz, a heves esőzések több helyen áradásokat okoztak, lakosok evakuálásra, iskolák bezárására is sor került, viszont a csapadékos időnek köszönhetően olyan is előfordult, amikor

több mint 30 tűzfészek aludt ki egyetlen hétvége alatt.

illusztráció

Árvíz sújtotta terület a felhőszakadások következtében (fotó: Twitter/Emily Wills)

Ausztrália minden nyáron szembesül erdő- és bozóttüzekkel, viszont a hőség és a hosszan elnyúló aszályos időszak miatt a mostani volt az ország történetének legpusztítóbb tűzvésze, melynek során szinte az összes államban felcsaptak a lángok.

Borítókép: Twitter/WWF

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés