illusztráció illusztráció

Végre egy felhőtlen együttállás

Szombat este a Hold a Fiastyúkkal randevúzik.

Az elmúlt időszakban az időjárás nem mindig kedvezett a csillagászati együttállások megfigyeléséhez. Sokszor volt felhős az ég, és nagyon szerencsésnek kellett lenni ahhoz, hogy hosszabb ideig is megcsodálhassuk az együttállásokat.

Viszont szombat este, éjjel szinte mindenhol derült lesz az ég, csupán helyenként északkeleten lehetnek időnként kissé felhősebb időszakok. Máshol legfeljebb csak kisebb kósza felhők jelenthetnek meg átmenetileg az égen. Ez remek alkalmat kínál a csillagászat szerelmeseinek, hogy szombaton az esti, éjszakai órákban csodás felvételeket készítsenek, vagy csak szimplán szabad szemmel megcsodálják

a Hold és a Fiastyúk együttállását.

illusztráció
Hold-Fiastyúk együttállás január 20-án 18 órakor | Forrás: Stellarium-web.org

Ahogy besötétedik szombaton, már meg is figyelhetjük a párost magasan az égen. Ekkor alig több mint 1 fok lesz a látszólagos távolságuk - olvasható az Ng.24.hu oldalán. Égi kísérőnk épp a hízó fázisát tölti, megvilágítottsága már 76%-os lesz, emiatt a Fiastyúk csillagait elhalványítja a Hold ragyogása. Viszont ez nem jelenti azt, hogy ne látnánk a Plejádok csillagait. Az este előrehaladtával a látszólagos távolságuk nőni fog égi vándorlásuk során, hajnal 3 óra körül már 5 fokra lesznek egymástól a nyugati-északnyugati horizont felett, és ekkor már fényesebb ragyognak majd a Fiastyúk csillagai. Ezt követően pedig a látóhatár alá kerülnek.

Borítókép: Balázs Gábor - Fiastyúk nyílthalmaz

Szavazás

Megnézed szombat este, éjjel az együttállást?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés