illusztráció illusztráció

Vénusz-átvonulás

Legközelebb csak ükunokáink láthatják a Vénusz-átvonulást, aki lemaradt, itt visszanézheti élő közvetítésünket.

Aki lemaradt erről a ritka jelenségről, alább visszaolvashatja közvetítésünket, illetve megtekintheti azt a rengeteg, csodálatos fotót, melyeket Észlelőink, Olvasóink készítettek.

Brinyó észlelőnk (jobbra fent) és Novák Edvin (balra fent) sejtelmes képeivel búcsúzunk, akiknek a felhős égbolt ellenére sikerült megörökíteni a jelenséget, ráadásul Novák Edvin fotóján egy madár is éppen belerepült a látómezőbe. Köszönjük, Olvasóinknak pedig további szép napot kívánunk! (7:35)

Remekül dokumentált a jelenség (7:15): Számtalan csodálatos felvétele érkezett Képtárunkba, Szerkesztőségünkbe, melyeket ezúton is nagyon köszönünk! Alább Antal Márton fotója Pécsről és Tóth Gábor felvételei, köszönjük! 

Lassan vége a közvetítésnek (7:08): A Galileo Webcast csapata már a csoportképet is elkészítette, hiszen a Vénusz kilépett a Nap elől, így véget ér a Zala megyei Becsehelyről indított közvetítésük is, melyet volt, hogy egyszerre 9000 néző követett élőben az interneten! Gratulálunk nekik a sikeres közvetítésért, külön köszönetet mondunk Tepliczky Istvánnak és Jónás Károlynak a közreműködésért! 

Még a kilépés előttről (7:00): Benkő Gábor fotója Rákoskertről, illetve Balintka észlelőnk felvétele Székesfehérvárról. Köszönjük!

 

Vége (6:55): A Vénusz kilépett a napkorong felső részénél.

Már elkezdett kilépni, nincs sok hátra (6:50): Ahogyan az élő közvetítésen is látszik, a Vénusz már kilépőfélben van, mindössze 5 perc van hátra a jelenségből. Benke Sándor éppen a kilépés kezdete előtt készítette az alábbi fotót, melybe egy felhő pont beletakart. Mellette Peski Vilmos fotója, köszönjük!

 

 

Tudta, hogy visszafelé forog a Vénusz? (6:46) A legtöbb bolygóval ellentétesen, azaz retrográd módon forog, melynek oka feltételezések szerint egy hatalmas ősi becsapódás volt.

Jobbra Sulti észlelőnk legújabb felvétele Kisgörbőről, köszönjük!

 

Szebbnél szebb felvételek (6:41): Nagy Bálint fotója Százhalombattáról, Invcat észlelőnk felvétele Kispestről, Pócsai Sándor újabb csodálatos képe, illetve egy kis betekintés a kulisszák mögé, hogy hogyan és honnan is készítette a remek fotókat! Nagyon köszönjük!

 

 

Még majdnem fél óra (6:27): 10 perc múlva lesz a kilépés kezdete, de még majdnem fél óránk van az esemény vége előtt. Deutsch Richárd fotója Pécsről, illetve Ágics Norbi felvétele, köszönjük! 

Nincs túl meleg (6:20): A Nyugat-Dunántúlon és a Kisalföldön helyenként még mindig csak 6-7 fokot mutatnak a hőmérők, de máshol sincs melegebb 8-12 foknál. Érdemes tehát jól felöltözni, mielőtt a Vénusz megfigyelésére indulunk!

Apró, fekete pötty (6:08): Laták Rudolf Facebook profilunkra feltöltött képei, köszönjük!

 

Az ország nagy részéről látni az eseményt (6:00): Hazánk nyugati és középső területei felett derült, illetve gyengén felhős az égbolt, így remekül látni a Vénuszt a Nap előtt. A Tiszántúlon élők már nem ennyire szerencsések, ott a sok felhő eltakarja az esemény, északkeleten ráadásul az eső is csepereg.

Újabb felvételek (5:55): Közben sorra érkeznek az égi eseményről a felvételek, alább Bassman képe Bajáról, illetve Schnell Henrik fotója, melyet egyedi technikával, az 1999-es Zeiss típusú napfogyatkozásnéző szemüveg segítségével készített a Schnöherz keleti lépcsőházának ablakából, a 14. emeletről. Köszönjük! 

 

 

Megérkezett az első (5:15) hazai fotó Posza nevű észlelőnktől a jelneségről, köszönjük! 

 

Pócsai Sándor hajnali felvétele, köszönjük!

 

 

Bréking (23:40) - Megérkezett az első kép a NASA SDO műholdról -

A Vénusz a napkorog jobb felső részén lesz látható. Várjuk fényképeiket!

Napkelte  Debrecen: 4:37
Budapest: 4:48
Szeged: 4:48
Szombathely: 4:59
Várható
időjárás 

Debrecen: 9 °C
Budapest: 6 °C
Szeged: 8 °C
Szombathely: 5 °C

Befejezés

Kilépés kezdete: 6:37

Esemény vége: 6:55


Nemsokára kezdődik (22:28): Magyar idő szerint hajnali 0 óra 9 perckor kezd majd belépni a Vénusz a Nap elé, mely sajnos itthonról a Föld takarása miatt még nem lesz látható. 0 óra 27 perckor már teljesen a Nap előtt lesz a bolygó, mi azonban csak az országrésztől függően 4:37 és 4:59-kor esedékes napkelte után pillanthatjuk meg azt. A Vénusz 6:37-kor fog a Nap peremére érni, és 6:55-ig fokozatosan kilép majd a csillag elől.

Szerdán hajnalban lesz látható az, amiről már hetek óta cikkezik a sajtó: átvonul a Vénusz a Nap előtt. Ilyen legközelebb csak 2117-ben lesz megfigyelhető, de az hazánk területéről nem is lesz látható.

Balra: a Vénusz így fog átvonulni a Nap előtt. A két égitest között 32x-es lesz a látszólagos méretkülönbség.

Magyarországból a jelenség vége lesz látható, azaz a napkelte pillanatában már javában a csillagunk előtt lesz a bolygó. A keleti országrészben nem sokkal fél öt után kel fel a Nap, a nyugati határon egészen öt óráig várnunk kell majd. Ezt követően nagyjából két óráig lesz megfigyelhető a jelenség.

Soha ne nézzünk közvetlenül a Napba!

A megfigyeléshez csak kifejezetten erre a célra használható szűrőt vagy legalább 13-as erősségű hegesztőüveget használjunk. Érdemes a közvetlen beletekintés helyett a távcsővel való lapra vagy falravetítést választani, így egyszerre többen követhetjük a jelenséget.

Jobbra: holnap 5:43-kor így fog látszódni a Nap a Stellarium csillagászprogram szerint.

Miért látható ilyen ritkán e jelenség?

Az eseménynek 243 éves ismétlődő ciklusa van, mely során két Vénusz-átvonulás 8 évenként ismétlődik, utána viszont 121,5 és 105,5 éves szünet következik. Ennek oka az égi mechanikában keresendő - mondja Jónás Károly észlelőnk, aki amatőr csillagászként is tevékenykedik. A Föld és a Vénusz keringési idejének aránya kifejezhető ugyanis a 8 és a 13 hányadosaként, így 243 földi év pontosan megegyezik 395 vénuszi évvel; azaz 243 évenként a Nap-Föld-Vénusz relatív pozíciója mindig ugyanaz. 

Az időjárás várhatóan kegyes lesz hozzánk, az éjjel átvonult hidegfrontot követően kitisztul az ég, csak keleten-északkeleten lehetnek majd felhős területek. Sajnos reggelre csípős hidegre számíthatunk, 4 és 9 fok között alakul majd a hőmérséklet. Előrejelzésünk itt olvasható »

A Magyar Csillagászati Egyesület az ország számos pontján várja az érdeklődőket a megfigyelésre. A helyszínek listája honlapjukon olvasható.

Jónás Károly és Tepliczky István megkísérlik élőben közvetíteni ezt a ritka tüneményt a Galileo Webcast segítségével, amely az alábbi címeken lesz figyelemmel követhető. 

http://152.66.102.210/kozvetites.html és http://157.181.47.204/kozvetites.html

Az Időkép szintén várja Észlelőinek fotóit, felvételeit az eseményről, melyet szintén élőben közvetítünk. Tartsanak velünk!

Cikkünk folyamatosan frissül.

Forrás, további információ: Magyar Csillagászati Egyesület, Index, [orgio]

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés