Veszélyben az „Angyalok városa”!

| 2008. április 18. 7:52 | Frissítve:
A pusztulás árnyéka magasodik Los Angelesre, 30 éven belül bekövetkezhet a tragédia.
Amerikai tudósok hétfőn megkongatták a vészharangokat bejelentésükkel: pusztító erejű, várhatóan nagyon sok halálos áldozatot követelő földrengés fogja megrázni Kaliforniát. Állításuk szerint 30 éven belül 99 százalék a valószínűsége egy, a Richter-skála szerinti 6,7- es erősségű földmozgásnak, és valamivel kevesebb, mint 50 százalék az esélye, egy 7,5-es vagy még ennél is magasabb fokozatú, jóval nagyobb pusztítást végző rengésnek.

Korábban a kutatók egy négyméteres árkot ástak Los Angeles mellett, melyben megtört, illetőleg egymáshoz képest elmozdult üledékrétegeket fedeztek fel. Ugyanitt találtak egy méteres töréseket is, melyek óriás méretű földrengésről tanúskodtak. A rétegekből származó élőlényminták kora 130 és 1410 év közöttire tehető, melyből kiszámították, hogy az elmúlt 1400 évben átlagosan 150 évente követték egymást az óriásföldrengések. Az utolsó igazán jelentős szeizmikus tevékenység 1720-ban volt.

Figyelembe véve, hogy az egymást követő aktivitások között a leghosszabb „csendes” időszak 275 év hosszú volt, napjainkban a kaliforniaiak komolyan aggódhatnak egy bármikor bekövetkezhető katasztrófa miatt. Los Angelest elsősorban a Szent András-törésvonal, valamint két kisebb vetődés, a San Jacinto és az Elsinore fenyegeti rengéssel.
(hirado.hu)

hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |