illusztráció illusztráció

Veszélyben az „Angyalok városa”!

A pusztulás árnyéka magasodik Los Angelesre, 30 éven belül bekövetkezhet a tragédia.

Amerikai tudósok hétfőn megkongatták a vészharangokat bejelentésükkel: pusztító erejű, várhatóan nagyon sok halálos áldozatot követelő földrengés fogja megrázni Kaliforniát. Állításuk szerint 30 éven belül 99 százalék a valószínűsége egy, a Richter-skála szerinti 6,7- es erősségű földmozgásnak, és valamivel kevesebb, mint 50 százalék az esélye, egy 7,5-es vagy még ennél is magasabb fokozatú, jóval nagyobb pusztítást végző rengésnek.

Korábban a kutatók egy négyméteres árkot ástak Los Angeles mellett, melyben megtört, illetőleg egymáshoz képest elmozdult üledékrétegeket fedeztek fel. Ugyanitt találtak egy méteres töréseket is, melyek óriás méretű földrengésről tanúskodtak. A rétegekből származó élőlényminták kora 130 és 1410 év közöttire tehető, melyből kiszámították, hogy az elmúlt 1400 évben átlagosan 150 évente követték egymást az óriásföldrengések. Az utolsó igazán jelentős szeizmikus tevékenység 1720-ban volt.

Figyelembe véve, hogy az egymást követő aktivitások között a leghosszabb „csendes” időszak 275 év hosszú volt, napjainkban a kaliforniaiak komolyan aggódhatnak egy bármikor bekövetkezhető katasztrófa miatt. Los Angelest elsősorban a Szent András-törésvonal, valamint két kisebb vetődés, a San Jacinto és az Elsinore fenyegeti rengéssel.
(hirado.hu)
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés