Veszélyes mennyiségű az ózon

| 2017. június 27. 14:57 | Frissítve:
A felszínközeli ózonkoncentráció meghaladja az egészségügyi határértéket, óvakodnunk kell.

Több hazai nagyvárosban határértéket meghaladó ózon szennyezettség várható, írja az ÁNTSZ.

Míg a felsőlégköri ózonnak pozitív hatásai vannak, addig a talajközelben rendkívül káros mind az emberre, mind a növényzetre. Jelenléte irritációt vált ki a szemben és a nyálkahártyán, akár a légzőszervek gyulladását is okozhatja, felerősítheti a hörghurutot és az asztmatikus tüneteket, roncsolja a növényzetet, savasítja a környezetet.

Nemes Péter fotója, köszönjük!

A talajközeli ózon jelentős része a kibocsátott légszennyezőanyagok átalakulásával jön létre.
Keletkezése a légkörbe kerülő nitrogén-monoxidhoz (NO) köthető, mely a gépkocsihasználatból, a fűtési és tüzelési melléktermékekből származik. A nitrogén-monoxidból, a napsütés kiváltotta különböző egymást követő kémiai reakciók során, ózon (O3) molekulák jönnek létre a felszín közelében.
Reggel a városi forgalom beindulásával, és a szennyezőanyag kibocsátás fokozódásával, majd a kora délutáni erős besugárzás által végbemegy a folyamat. Az ózonkoncentráció ezt követően a

késő délutáni órákban éri el a maximumát.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat narancs figyelmeztetést adott ki hőségre, így fokozottan termelődhet ózon környezetünkben. Nem ajánlatos az este közeledtével a szabadban nehéz fizikai munkát végezni, és egészségünk érdekében az ilyenkor végzett sporttevékenységgel is vigyáznunk kell.

Zsombok Imre fotója, köszönjük!

Borítókép: Hódos Tamás


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • A japánoknál 30 fokban havazik Mesterséges havazást teszteltek Tokióban. Elképzelhető, hogy ezzel akarják csökkenteni a jövő évi nyári olimpia kánikuláját.
  • Rendkívüli meleg nyár van mögöttünk 1901 óta a második legmelegebb nyár volt az idei, és a szokásosnál szárazabb idővel is teltek a nyári hónapok.
  • Több mint egyhavi csapadék zúdult le szombat este nyugaton 82 milliméter csapadékot hagytak maguk után ma reggelig a szombat este és éjjel tomboló zivatarok a nyugati határnál lévő Und településen. Ez majdnem 20 milliméterrel több, mint az augusztusi országos átlag.
  • Kánikula képekben Észlelőink a hőség napjain is csodás képekkel gazdagítják képtárunkat, az ő kameráik lencséin keresztül mutatjuk most be az elmúlt napok legszebb felvételeit.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak