illusztráció illusztráció

Vihar a VV-kamerákon

A napokban helyreállított Boglári VV-kamerák nagy felbontásban rögzítették a hétfői vihart, mely hatalmas szél kíséretében vonult át a magyar tengeren. Videókkal és egy újabb nyári akcióval!

Bár az Időkép csapatának egy része (és egyik meteorológusunk is) a déli parton tartózkodott, amikor hétfőn nem sokkal este 8 után lecsapott a hidegfront vonalában kialakult zivatarlánc, az élő TV-közvetítéshez szükséges technikák sajnos éppen nem voltak a helyszínen.
Viszont a néhány nappal ezelőtt – a Balatonátúszás előtt nem sokkal – megjavított boglári ViharVadász kamerák jól működtek, és nagy felbontásban, néhány másodpercenként 1024x768-as, teljes panorámás képsorozat formájában örökítették meg a közeledő falfelhőt, illetve a hihetetlenül gyorsan kialakuló hullámtengert.

Bár mind az Időkép, mind a ViharVadász szervere rendkívül túlterhelt volt ekkor, szerencsére saját telepítésű kameráink nagy része a helyszínen is rendelkezik egy külön merevlemezzel, amely akkor is rögzíti a képeket, ha a szerverek már nem képesek azt fogadni.

Ezért már ma éjjel volt arra lehetőség, hogy a kimaradt képkockákat összegyűjtsük, és mindkét kameráról a teljes, 24 órás napot nagy felbontásban, maximális minőségben videóvá alakítsuk.

A videón rendkívül jól látható, ahogy a tó felszínén gyakorlatilag 1-2 perc alatt átrohan a vihar, szinte átláthatatlan vízfüggönyt hagyva haladásának élesen kirajzolódó útjában. Az egyik kamerán tisztán kivehető, hogy több kis hajó is felborult, ami valószínűleg nagyon sok helyen így történt még a partvonal mentén.

Ilyen vihar évente többször is kialakul legnagyobb tavunkon, utoljára március 1-jén láthattunk ehhez hasonlót. Akkor a parti kamerák közül csak a Baltonszárszói működött, viszont az Időkép TV-n élőben sikerült Siófokról közvetítetnünk mobilinternet és webkamera segítségével – igaz, technikai okok miatt akkor hang nélkül.
Reméljük, legközelebbre minden összeáll, és minden érdeklődő élő képpel, hanggal és meteorológusaink kommentárjával követhetjük majd nyomon az ilyen izgalmas és érdekes, de egyben nem kevéssé veszélyes eseményeket.

Köszönjük azoknak, akik nyári akciónk keretben kedvezményes időjárás-állomásokat rendeltek, reméljük, ezek hamarosan felszerelésre is kerülnek.
Mindazonáltal jól látszik, hogy a jelenleginél sokkal több balatoni automatára lenne szükség, jó minőségű szélmérővel, ezért akciónkat részben meghosszabbítjuk. Aki balaton-parti településről rendel WS-2300 típusú időjárás-állomást, aug. 31-ig, az ingyenesen kap hozzá egy TX-20-as, precízebb kanalas szélmérőt.

A hétfői videók 10-30 Mbyte-osak, reméljük tetszeni fognak. Várjuk a véleményeket, és persze - ha valaki még személyesen is átélte - a beszámolókat!

Videó 1 - Északkeleti kamera, közepes minőség (10 Mbyte)
Videó 2 - Északkeleti kamera, maximális minőség, teljes nap (37 Mbyte)
Videó 3 - Északnyugati kamera, maximális minőség, teljes nap (39 Mbyte)
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés