illusztráció illusztráció

Viharos széllel, esővel jön a lehűlés

A legerősebb széllökések sebessége pénteken a Dunántúlon, szombaton sokfelé meghaladhatja a 60-70 km/órát.

Újra változás előtt áll időjárásunk, nyugat felől ugyanis egy légörvény közelíti meg térségünket, a ciklon hidegfrontja holnap hullámot vet fölöttünk, a keleti országrészt csak szombat estére hagyja el.

A mai naposabb időt követően kora estétől nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és az éjszaka folyamán egyre többfelé kell esőre, záporokra számítani. Pénteken kezdetben sokfelé szükség lesz az esernyőkre, majd a délutáni órák folyamán a csapadék súlypontja fokozatosan a keleti tájak fölé helyeződik, itt gyengülő intenzitással akár szombat délutánig is eshet. Több csapadék is keleten várható ezúttal, itt helyenként 15-20 milliméter is összegyűlhet.

A hegycsúcsokon újra havazhat

Ugyanakkor, ahogy a front mögött hidegebb, fagyosabb levegő áramlik fölénk, az Északi-középhegység magasabban fekvő csúcsain holnap délutántól újra havas eső, havazás válthatja az esőt, ismét van esély arra, hogy a Bükk és a Mátra csúcsai kifehéredjenek. Szombaton északkeleten, a csapadékos tájakon már síkvidéken is hópelyhek keveredhetnek az esőbe.

70-80 km/órás széllökések jönnek a front mögött

Ahogy a front áthalad fölöttünk, egyre többfelé feltámad az északnyugatira forduló szél. Pénteken a Dunántúlon már nagy területen lehetnek viharos lökések, majd szombaton a középső megyékben és a Dunántúlon nem lesznek ritkák a 60-70 km/órát meghaladó lökések sem. A Dunántúli-középhegységben és a Balaton környékén pedig akár a 80 km/órát is meghaladhatja a legerősebb széllökések sebessége.

illusztráció

A front lehűlést is hoz, pénteken még 6-12, szombaton már csak 3-9 fok várható a legenyhébb nappali órákban, vasárnap hajnalban pedig országszerte fagyhat.

Hozzászólnál? Várunk Viber csoportunkban!

Borítókép: Bánkúti Letícia (Fonyód)

Szavazás

Fog szerinted síkvidéken havazni novemberben?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés