Világító felhők ragyogtak ismét a horizont felett

| 2018. június 24. 10:57 | Frissítve:

Vasárnap hajnalban is ritkán látható éjszakai világító felhők ragyogtak fel az északkeleti horizont felett.

A péntek esti és szombat hajnali világító felhők után, vasárnap újabb ízelítőt kaptunk belőlük. Az északkeleti horizont felett, napfelkelte előtt gyönyörű kék árnyalatokban pompázó éjszakai világító felhők jelentek meg, melyeket főleg az északi tájakról lehetett jól megfigyelni.

Lelkes észlelőnk, Jónás Károly a szombatinál is látványosabb fotókat készített a különleges felhőkről, melyhez egy rövid beszámolót is mellékelt:

"Szerencsém volt a ma hajnali NLC-vel, mivel északnyugat felől felhősödés kezdődött, a Dunántúlon sokan lemaradhattak a jelenségről! Budapestről 3 óra 20 percig engedték a felhők megfigyelni. Ez a kép 3 óra 2 perckor készült, amikor talán a legszebb volt."

Köszönjük a gyönyörű képeket és a beszámolót!

Bakos Liza észlelőnk Székesfehérvárról örökítette meg a jelenséget:

Köszönjük!

A vasárnap hajnali látványosság több kameránkon is jól kivehetően jelent meg.

A Széchenyi-hegyről így festettek:

Üzemeltető: Antenna Hungária Zrt.

A Dunakanyarból nézve:

Üzemeltető: Pilisi Parkerdő

Kékestetőről:

Üzemeltető: Kékestető Sícentrum

Miért olyan különlegesek ezek a felhők?

Ezek a legnagyobb magasságban megjelenő felhők sokkal magasabban alakulnak ki, mint az átlagos felhők. Nagyjából 75-85 kilométerre a felszíntől, a mezoszférában jönnek létre, ami egy rendkívűl száraz rétege a légkörnek, ide csak ritkán jut fel nedvesség. 

Kékes ragyogásukat annak köszönhetik, hogy a horizont alatt tartózkodó nap fénye megvilágítja a felhőket alkotó nagyon apró jégkristályokat, melyek a kékes színt (rövid hullámhosszú fényt) szórják szét legerősebben. 

Hazánkban általában a június közepétől augusztus közepéig tartó időszakban van esély megjelenésükre, megfigyelésükre.

Borítókép: Jónás Károly
Kapcsolódó hírek

  • Ez történt júniusban Heves zivatarok és sok felhőszakadás jellemezte a nyár első hónapját, többször frissítette hidegfront a levegőt, majd lassú melegedéssel tértek vissza a 30 fokok.
  • Szombat esti tűzgömb Szombaton késő este fényes tűzgömb suhant el a Dunántúl felett, melyet a Zselici Csillagpark által üzemeltetett webkameránknak sikerült lencsevégre kapnia.
  • Záporos, zivataros, de melegebb idő Csütörtöktől melegszik a levegő, de záporok, zivatarok több helyen is kialakulhatnak.
  • Kedd: a legkésőbbi napnyugta az évben Június 26-a az év azon napja, mikor legtovább van világos, a leghosszabb nappal viszont már korábban eltelt.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Riasztás
hirdetés
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2018. Adaptive Média Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak