Világűr

| 2009. április 13. 0:28 | Frissítve:
A Calgary egyetem kutatói a Föld felszínétől pontosan 118 km-es magasságra tették a világűr határát.
Sok kérdés felmerül bennünk, amire úgy érezzük, sosem fogjuk megtalálni a választ.. Mi volt előbb: a tyúk vagy a tojás? Van-e a végtelennek közepe? Hol húzódik a világűr határa?

Nos, úgy tűnik, hogy utóbbit a Calgary egyetem kutatói mégis megválaszolták; a világűr határa szerintük egészen pontosan 118 km magasságban van a Föld felszíne felett.

Emellett persze számos más megfogalmazással is találkozhatunk; az asztronauták például akkor mondják, hogy az űrben jártak, ha 80 km-nél távolabbra jutottak a Föld felszínétől.

Az ún. Kármán-határ azt a magasságot jelenti, ahol az égi mechanika szabályai átveszik a szerepet a légkörben uralkodó aerodinamikai felhajtóerő fölött. Ebben a magasságban az atmoszféra elhanyagolhatóra ritkul; hagyományos repülőgépek felhajtóerő hiányában itt már nem használhatók. A Kármán-határ 100 kilométer körül van, ezt fogadja el a Nemzetközi Repülő Szövetség (FAI) is.

A NASA a 122 kilométert tekinti a visszatérési magasságnak, mert az űrhajósok ezen a ponton kapcsolják ki a kormányzást szolgáló rakétákat és kezdik meg a levegő felszínén való siklást.

A Calgary egyetemen kifejlesztett Supra-Thermal Ion Imager nevű készüléket 2007. januárjában lőtték fel az űrbe, 200 km-es magasságba. Menet közben adatokat gyűjtött abban az 5 percben, amíg áthaladt a világűr határán. Mérte a Föld atmoszférájának viszonylag enyhe szelét, valamint az űrben lévő töltött részecskéket is.

Önök mivel értenek egyet?

Forrás: NASA, MTI

hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |