illusztráció illusztráció

Villámcsapás, radar, riasztás

Tegnap reggel villám csapott az Időkép-Meteopress Radar internetkapcsolatát biztosító antennába is. A radar túlélte, a szolgáltatást estére helyreállítottuk.

Ahogy az Időkép, a GFS, valamint egyéb időjárási modellek előrejelzése alapján várható volt, vasárnapról hétfőre virradó éjjel, illetve hétfőn reggel kiemelkedően intenzív zivatarhullám érte el a Kárpát-medencét rendkívül heves viharokat, viharos erejű szelet, 5-6 cm-es átmérőjű, gyilkos nagyságú jégtömbök esőjét eredményezve hazánkban.

Az Időkép-Meteopress nemzetközi együttműködésében Budapesten, a Tétényi-fennsík peremén elhelyezkedő radarunkat még hajnalban bekapcsoltuk (nyilvánossá téve), ami percenkénti frissítésű, 30-50 méter pontosságú adatokat továbbított szerkesztőségünkbe és az Időképre egészen 9 óra 42 percig. Ekkor azonban a villámtevékenység éppen a fővárosban élénkült meg, és ezek közül az egyik, vélhetően több milliió voltos kisülés éppen a radar internet-átjátszó antennáját találta telibe.

Az ezt megelőző, percenkénti frissítésű saját radarképünk lehetővé tette, hogy a főváros egészére időben kiadjuk a figyelmeztető SMS-eket, és bár a radar tovább működött, jelei nem jutottak többé el hozzánk (így 9:42-től nyilvánosságra sem tudtuk hozni). A villámcsapás során szétolvadt hálózati alegységek nagy részét még aznap, késő éjjel sikerült kijavítani, illetve kicserélni.

A mellékelt ábrákon az Időkép-Meteopress (magyar-cseh) együtműködésben működő meteorológiai lokátorunk 30 km-es előnézeti képei láthatóak, közvetlenül a direkt villámcsapás előtt.

Hamarosan újabb bejelentésre készülünk, amely nagymértékben kiegészítheti, illetve szélesebb hatósugárban teheti eredményesebbé az Időkép, illetve stratégiai partnere, a Generali-Providencia Biztosító SMS viharjelzési szolgáltatását.

Köszönjük nézőink, előfizetőink bizalmát!
2010. június 14.
Időkép.hu

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés